Кућа Добрих Вести

Login

Амбасада Краљевине Марока обележила национални празник

Оцените овај чланак
(1 Глас)

MoroccoМароко и Србија имају блиске ставове међусобног разумевања и узајамне подршке у оквиру регионалних и међународних форума који се тичу глобалних и захтевних питања, оценио је амбасадор северноафричке краљевине Мохамед Амине Белхаж.

 

Амбасадор Белхаж је указао на свечаном пријему поводом националног празника, 30. јула, када је на тај датум 1999. године устоличен на трон краљевине Марока суверен Мухамед VI, да током 2018. Мароко и Србија прослављају 61 годину дугогодишњег пријатељства и радују се остварењу заједничких амбиција како би ојачали и дали конкретне садржаје узајамним билатералним односима.


« Наши билатерални односи забележили су веома добру динамику ове године и остварене су многе посете на високом нивоу током којих је ојачан правни оквир и потписани споразуми, » навео је амбасадор Марока. У прилог томе је Белхаж навео посете Рабату премијерке Ане Брнабић, министра спољних послова Ивице Дачића и министарке правде Неле Кубуровић, као и недавну посету председника Коморе Представничког дома Марока Хабиба Ел Маликија Београду.


Мохамед VIје изданак династије Алавита


Мухамед VI је крунисан за краља Марока после смрти његовог оца краља Хасана II (1929-1999). Краљ Мухамед VI је потомaк династије Алавита.
Име Алавит потиче од имена Али, које је носио Али ибн Аби Ṭалиб, зет пророка Мухамеда (приближно 570. година нове ере до 632. н.е.). Али ибн Аби Ṭалиб (601–661.)  је оженио Мухамедову кћер Фаṭиму аз-Захру. Али је владао као четврти калифа од 656. то 661. године,
Фатима (609-632, мада је потоњи датум споран) је вољена и поштована међу Муслиманима јер је била најближа оцу Мухамеду и служила му као подршка у тешким тренуцима. Била је једино дете Мухамедово које је имало мушке наследнике, синове Хасана и Хусаина који су преживели детињство па су се њихови потомци проширили по исламском свету и познати су као Сајиди. Фатима је једно од најпопуларнијих женских имена у муслиманском свету.
Алавити су, према традицији, дошли у Мароко крајем 13. века, када је Ал Хасан Адакхил, који је живео на западу данашње Саудијске Арабије, дошао у Мароко на позив становника Тафилалта, региона на истоку Марока и највеће оазе у земљи, да буде њихов имам. Житељи Тафилалта су се надали да ће он, као потомак Мухамедов, помоћи да повећају урод урми захваљујући « бараки » (благослов), арапском изразу за поседовање харизме. Данас је Талилафт познат и по веома квалитетним урмама.

                                           flover    
Један од Мухамедових потомака Шариф ибн Али постао је 1631. принц Тафилалта и оснивач династије Алавита. Његов син Мулај Ал-Рашид (1664–1672.) је ујединио и стабилизовао читаву земљу као султан Марока.
Деда садашњег монарха, Мохамед V (1909–1961.) је владао од 1927. Успешним преговорима са колонијалним силама Француском и Шпанијом је 1956. остварио независност Марока.

                                        kraljmarokoa
Краљ Мохамед VI је стекао диплому правника, а докторирао на Универзитету Нице у Француској на тему « Односи ЕЕЗ и Магреба ». Суверен има чин генерал-мајора, командант је краљевске мароканске армије и председник Високог савета културе. Говори арапски, француски, шпански и енглески језик.


Обраћање амбасадора Белхажа


У обраћању гостима на пријему Амбасадор Белхаж је казао :


“Угледне екселенције, даме и господо,
Велика је част и задовољство да Вас поздравим на национални празник Марока у знак обележавања деветнаестогодишњице устоличења Његовог Величанства Краља Мухамеда VI.


Захваљујући својој политичкој стабилности и одрживом економском напретку, Мароко је обезбедио највиши ранг као најатрактивнија и најдинамичнија тачка на афричком континенту која је привукла више од 2,7 милијарди долара страних директних инвестиција и примила више од 11,3 милиона туриста у 2017. години, због својих достигнућа у смислу добре управе, економске диверсификације, инфраструктуре, пословања и одрживог људског развоја.
Мароко је отворио нове хоризонте сарадње са великим бројем земаља широм света и, истовремено, консолидовао своје традиционално партнерство, показујући одлучан и спокојан марш једне нације.


Екселенције, даме и господо


Ове године, Мароко и Србија прослављају 61 годину дугогодишњег пријатељства и радују се остварењу заједничких амбиција како би ојачали и дали конкретне садржаје свом билатералном односу.

 v
И Мароко и Србија су сведоци конвергентних ставова међусобног разумевања и подршке у оквиру регионалних и међународних форума који се тичу глобалних и захтевних питања.


Желим да истакнем да ће у децембру, у граду Маракешу, Мароко бити домаћин Међувладине конференције о миграцији недавно успостављене у Њујорку.
Наши билатерални односи забележили су веома добру динамику ове године иостварене су многе посете на високом нивоу, током којих је ојачан правни оквир и потписани споразуми.


Могу само да поменем посету премијерке Брнабић, министра спољних послова Дачића и министарке правде Кубуровић Рабату и последњу посету председника Коморе Представничког дома Марока у Београду.


У септембру очекујемо и посете других високих мароканских званичника и пословне делегације како би биле проширене инвестиционе и трговинске могућности, и ови односи били настављени даље кроз наредну економску заједничку комисију која ће бити одржана у Рабату до краја ове године.
Да бисмо приближили наше народе, са задовољством подсећам да ће Мароко бити почасни гост Сајма књига града Београда од 21. до 28. октобра, као прва арапска земља икада. Искористићемо ову прилику да поделимо са вама мароканску културу и уметност која уводи миленијумско наслеђе Краљевине од прожимања арапско-исламских, берберских и сахарско-хасанијских компонената које су неговане и обогаћене њеним афричким, андалузијским, хебрејским и медитеранским утицајима.

embicil                                      
Екселенције, даме и господо,


Од повратка у своју институционалну породицу, Мароко је дубоко укључен у постизање важних инвестиционих пројеката у Африци који се односе на кључне секторе као што су инфраструктура, енергија, банкарство, пољопривреда и тако даље, у оквиру приступа југ-југ.


У истој линији, прошлог априла у Адис Абеби, Мароко је изабран за члана, са мандатом од две године, Савета за мир и безбедност афричке уније, и реинтегрисао је пан-афрички парламент, како би преузео изазове одрживог развоја, мира и сигурности континента и, наравно, одбранио своје врховне интересе.


Искористио бих ову прилику да похвалим континуирану посвећеност српске владе према Африци и афричким народима због историјске везе са континентом и деценија пријатељских односа.


Пре него што закључим, желео бих да изразим топлу захвалност свим мојим суграђанима што су међу нама, али и свом особљу Амбасаде за напоре да ова церемонија буде одржана као лепо окупљање ове вечери. Посебно се захваљујем супрузи Сафае за њену сталну подршку.


Сада вас позивам да поделите и пробате најфинију мароканску кухињу и уживате у музици коју изводи наш познат марокански бенд 'ИБДАЕ' који је дошао из Марока да прослави овај догађај са нама.


Живела Србија, живео Мароко и живело српско-мароканско пријатељство! Живела Србија, живео Мароко!

                                              Moroccofud

 

Пријему у хотелу Метропол у Београду 30. јула су присуствовали представници државних власти Србије, кринц Александар Карађорђевић са супругом Катарином, многи представници верских заједница, стране дипломате и личности из културног и јавног живота Србије.


Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 12 август 2018 20:16
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија