Кућа Добрих Вести

Login

Свечаност поводом прославе дана Асеан 2018

Оцените овај чланак
(1 Глас)

mjanmarПоводом прославе Дана Удружења земаља Југоисточне Азије (АСЕАН) 2018. и свечаног обележавања 51. годишњице оснивања АСЕАН, у Амбасади Републике Мјанмарске Уније у Београду је 8. августа одржана церемонија свечаног подизања заставе тог Удружења 10 држава.


Домаћини свечаности су биле амбасаде држава земаља чланица АСЕАН у Србији – Републике Индонезије, Малезије и Републике Мјанмарске Уније. Амбасадори Индонезије Хари Ричард Џејмс Кандоу и Мјанмара Мјо Еј су у говорима поздравили присустне званичнике из Министарства спољних послова Републике Србије, шефове мисија и представнике амбасада земаља азијско-пацифичког региона, као и држава дијалог партнера АСЕАН, те канцеларија међународних организација у Београду.


АСЕАН су државе чланице-оснивачи, Индонезија, Малезија, Филипини, Сингапур и Тајланд утемељиле 8. августа 1967. са циљем убрзања економског и друштвеног развоја и социокултуролошке еволуције, као и ради одржавања регионалне стабилности кроз међувладину сарадњу између земаља чланица. Током рада на постизању ових циљева, АСЕАН се развио, проширио и сазрео у десеточлану државну заједницу кроз придружење Брунеја, Вијетнама, Лаоса, Мјанмара и Камбоџе.

 

jkjkjk
Поруке амбасадора Индонезије и Малезије


У говору одржаном у име шефова дипломатских мисија држава чланица АСЕАН у Србији, амбасадор Кандоу је оценио да је после више од пет деценија гајења јаких и узајамно корисних веза међу државама-чланицама, Удружење остварило изузетан напредак. АСЕАН наставља да “цвета, напредује и оснажује мир и стабилност у региону,” истакао је амбасадор Индонезије, која је са преко 260 милиона становника, најмногољуднија чланица Удружења.


Кандоу је навео да су ради суочавања са изазовима и коришћења прилика лидери Удружења недавно усвојили Визију истрајног и иновативног АСЕАН. У документу су изложени принципи Визије и утврђене конкретне иницијативе које ће у њеној реализацији предузети АСЕАН, а амбасадор је посебно указао на две.


Прва иницијатива јесте прихватње саопштења лидера о Сарадњи у области безбедности на подручју интернета која ће послужити као основа за унапређење кооперације против тероризма и сајбер претњи, као и заштити грађана АСЕАН од реметилачких дигиталних технологија. Друга је успостављање Мреже паметних градова у АСЕАН, где 26 градова-пионира прожимају узајамни развој и деле најбоље праксе које подстичу раст, новине и одрживи напредак.


У својству домаћина овогодишње свечане церемоније подизања заставе, амбасадор Мјанмара Мјо Еј је истакао да је јединство увек било суштина и снага АСЕАН. “Верујем да ће АСЕАН искористити огомно искуство од 50 година као камен темељац за нова достигнућа на нашем путу ка уједињенијој, повезанијој и одговорнијој АСЕАН Заједници,” казао је амбасадор. Он је казао да се интеграција не односи само унутар АСЕАН, већ и на обострано корисну сарадњу са партнерима у дијалогу и осталим регионалним и међународним оргнизацијама попут Европске уније и Уједињених нација.

 

                                                         preiuiuiui

Мјо Еј је такође поручио да Мјанмар, један од мање развијених чланова АСЕАН никада неће заборавити подршку и срдачну добродошлицу коју су тој држави указали остали у Удружењу приликом приступа 2007. “Као земља која се брзо мења у свим секторима и са много изазова које треба да превазиђе, Мјанмару су и даље потребни помоћ и разумевање исказани кроз механизме АСЕАН,” казао је амбасадор. Такав приступ ће, закључио је Мјо Еј, “такође користити читавом АСЕАН”.


АСЕАН је успешна прича


На путу ка стварању јединственог тржишта и производне базе са преко 643 милиона становника под оквиром Економске заједнице АСЕАН (ЕАК), Удружење је признато као трећа највећа привреда у Азији и шеста највећа економија на свету. Према најновијим подацима Међународног монетарног фонда (ММФ), збирни укупан домаћи производ (БДП) земаља АСЕАН износио је 2,73 билиона долара у 2017, чиме је заједница била испред Велике Британије са 2,63 билиона долара и Индије са 2,61 билиона.


Са просечном годишњом стопом економског раста од шест процената, АСЕАН представља једну од успешних прича савремене регионалне сарадње. БДП Индонезије и Сингапура је од 1967. увећан 70 пута, Тајланда 35, а Малезије 28. Филипини, који су у време оснивања АСЕАН имали највећу привреду, најспорије су се развијали, али је и њихов БДП порастао 15 пута.


Привреда ондашње Европске економске заједнице (ЕЕЗ) је 1967. била 28 пута већа него земаља оснивача АСЕАН. Данас, уз значајан привредни раст и увећање чланства у обе интеграције, Европска унија (ЕУ) има БДП већи само непуних 6,5 пута. Сједињене Америчке Државе су биле у почетку 36 пута веће од АСЕАН, а сада тек седам.


Везане међусобним јединством, државе АСЕАН данас улажу додатне напоре у промовисању још тешње економске, политичке, друштвене, безбедносне, војне, образовне, технолошке и културне сарадње међу државама чланицама и осталим државама у Азији, као и са земљама партнерима из свих крајева света.


Прогнозира се даљи брзи економски напредак АСЕАН, пошто се неке земље попут Вијетнама и Филипина могу похвалити високим стопама раста. Према прошлогодишњим прогнозама медија привредних информација Focus Economics, раст АСЕАН је у 2017. достигао петогодишњи максимум од 5,2 посто.


До брзог раста делимично је дошло захваљујући демографској “дивиденди” АСЕАН. Интеграција поседује трећу најбројнију радну снагу, мању од Народне Републике Кине и Индије, али већу од ЕУ и САД. Половина становништва АСЕАН је млађе од 30 година.
Стручњаци процењују да регион има велике могућности за раст наредних 20 до 30 година. АСЕАН има пројектовани просечни годишњи раст од 5,2 посто БДП у периоду од 2016. до 2020. До 2030, према проценама, заједнички БДП би могао да буде упетостручен на преко 10 билиона долара, а интеграција постане четврто највеће тржиште у свету.


Будућност АСЕАН


Везане међусобним јединством, државе АСЕАН данас улажу додатне напоре у промовисању још тешње економске, политичке, друштвене, безбедносне, војне, образовне, технолошке и културне сарадње међу државама чланицама и осталим државама у Азији, као и са земљама партнерима из свих крајева света, наведено је у саопштењу из амбасаде Малезије у Србији.


Оцена је међу чланицама АСЕАН у Србији да је Удружење 51. годину после оснивања и три године након официјелног почетка функционисања ЕАК усвајањем стратегије “АСЕАН 2025: Заједничко обликовање предстојећег“, на добром путу да постане заиста политички кохезивна, економски интегрисана, друштвено одговорна заједница, заснована на правилима, а оријентисана ка људима и усредсређена на њих.


“Срећни смо што је ове године увећан број потписника Споразума о пријатељству и сарадњи (ТАC), истакао је у говору амбасадор Кандоу. “АСЕАН, а нарочито чланице Удружења које су у Београду, очекују продубљивање однос са Србијом током њеног приступања ТАC, истакао је Кандоу који је доајен шефова дипломатских мисија чланица АСЕАН у нашој земљи.
Aмбасадор Мјо Еј је изразио наду да ће годишње обележавање дана АСЕАН у Београду допринети у наступајућем периоду јачању партнерских веза са и међу државама чланицама Удружења, земљама дијалог партнерима и спољним партнерима као што је Република Србија.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 15 август 2018 12:36
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија