Кућа Добрих Вести

Login

Блок позоришних инсталација на БИТЕФУ

Оцените овај чланак
(1 Глас)

svetbezljudi565656Педесет други БИТЕФ ће се, ове године, одржати од 13. до 22. септембра под слоганом Свет без људи. У овогодишњој селекцији ће се наћи десет представа, а доминираће представе политичког позоришта, музичког позоришта, али и инсталације, посебно рађене за позоришне просторе.

 

У другом делу фестивала, посебно се издваја једна уметничка целина, која стоји на прелазу између извођачких и визуелних уметности, а коју одликује управо „смрт извођача“ – блок позоришних инсталација. Тако ће публика имати прилику да погледа чак три позоришне инсталације, неке од њих рађене у продукцији значајних европских позоришних институција, као што су берлинско позориште ХАУ и швајцарско позориште Види из Лозане. Све три продукције искључују присуство глумаца на сцени, што отвара простор за полемику о улози глумца у савременом позоришту.

 

Вечна Русија руске позоришне критичарке Марине Давидове, прва је у низу блока инсталација која припада доминантној тематској целини, оној која се бави надирањем нелибералних модела владања у данашњим друштвима, али и њиховом историјом. У овом конкретном случају, Давидова испистује историју друштвених уређења у Русији, проналазећи заједничку црту за свако од њих – стремљење ка ауторитарности. Ова просторна инсталација ће окупирати велики део Народног позоришта у Београду и своди се на џиновски лавиринт соба који посетиоце води кроз различите периоде политичке и културне историје Русије. Међутим, у ком год правцу да кренемо, у коју год просторију да нас одведу, публика се стално изнова враћа после свих ових историјских лутања у средишњу раскошну свечану салу која увек трпи дизајнерске промене, али се никада суштински не мења: епохе долазе и пролазе, али аутократски модел владања опстаје, и то је то - „вечно руско“. Ову позоришну инсталацију публика ће моћи да погледа 19. 20. и 21. септембра у терминима: 13 часова, 17 часова и 21 час.

 

Pa'am младог израелског мултимадијалног уметника Надава Барнее и Заоставштина, комади без људи Штефана Кегија (Римини Протокол), поред тога што су инсталације, део су тематске целине фестивала која се бави мотивом смрти, односно, његовог третирања у савременом театру. Па'ам је фасцинантан и задивљујући наратив комплексности људског живота, у коме светло, видео-рад, слике, звук и људски глас испуњавају простор позорнице, стварајући једно потпуно и јединствено искуство. На осам висећих телевизијских екрана емитују се апстрактни видео-радови, праћени гласовима из офф-а који приповедају интимне, фрагментарне, сетне, документарно-фантазмагоричне исповести о издајама, смрти ближњих, глобалним несрећама, болним сећањима. Овај јединствен, атмосферски снажан, чулни и емоционални доживљај органски је спојен с омамљујућом „кореографијом светла“ и одговарајућом електронском музиком, стварајући атмосферски пејзаж који је истовремено и калеидоскоп распршених сећања, и лимб између света живих и света мртвих, као и стање свести налик трипу. Инсталација ће бити на репертоару 20. и 21. септембра у Битеф театру у терминима од 19 часова и 21 час и позива публику у шетњу кроз фрагменте сећања, чежње и инстроспекције.

 

Заоставштина, комади без људи која уједно и заокружује целину од три инсталације на 52.Битефу, засигурно ће пружити Битефовој публици веома снажно атмосферско, емоционално и метафизичко искуство. Ова „просторно-временска капсула“ у којој гледаоци могу да иду од једне до друге „ћелије“, које су крајње реално и детаљно изграђене, представља прави музеј сећања на „обичне“ људе којих више нема или оне који ће нас убрзо напустити. У спектакуларној сценографији, свака соба је лична Заоставштина, односно пројекција начина на који су они замишљали/желели да оду с овог света, пројекција значења које то за њих има, као и облика на који желе да их се једног дана сећамо. Публика ће моћи ову инсталацију да погледа 21. и 22. септембра у различитим терминима. Тако ће се она 21. септембра извести у терминима 17 часова, 18.30 часова и 20 часова, док ће се 22. септембра бити изведена у терминима 15.3 часова, 17 часова и 18.30 часова.

 

Уколико будете желели да одгледате све три инсталације у једном дану, то ћете моћи да урадите 21. септембра. Такође, БИТЕФ је омогућио промо акцију, па тако уколико купите улазницу за све три инсталације, биће вам омогућен попуст од 30 одсто.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 25 август 2018 17:48

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија