Кућа Добрих Вести

Login

КЦ Магацин: Простор за све

Оцените овај чланак
(2 гласова)

landscapedfdfdfdfНакон вишегодишње борбе за опстанак, Магацин у Краљевића Марка 4-8, јединствени културни центар у Србији који воде, одржавају и развијају уметници и културни радници, представља јавности нове могућности рада и стварања.

 

Не само да је овај самоорганизовани друштвено-културни центар успео да опстане упркос настојањима власти да га затвори, већ је недавном реконструкцијом и оспособљавањем до сада некоришћених простора, успео да уметницима и локалној заједници понуди нове могућности за заједнички рад, наводи Удружење Независна културна сцена Србије.

 

У оквиру догађаја „Простор за све”, који ће у Магацину бити одржан 8. септембра 2018, желимо да представимо нове могућности и различите просторе које Магацин подразумева, као и уметничке праксе које у њима настају. Догађај „Простор за све” представља презентацију досадашњег рада и позив за нове сарадње, заједнички рад и стварање. Програм је конципиран тако да се различити простори Магацина представе кроз активности које су се у њима одвијале, али и као простори могућности за нове идеје и напредовање. Магацин је простор за рад, али и за експеримент, за грешке и за стварање, за праксу и теорију, за извођење и рад у канцеларији.

 

Изведени радови подразумевају: увођење новог заједничког канцеларијског простора „Coworking Magacin”, отварање Подрума као мултифункционалног простора за програмске активности, покретање фонда опреме која се ставља на коришћење заинтересованим организацијама и појединцима, унапређење Плесне сале, јединог простора са плесним подом који је доступан бесплатно организацијама савремене плесне сцене и других форми извођачких уметности, реновирану Оставинску галерију, што уз извођење радова на одржавању осталих простора ствара потпуно ново лице Магацина.

 

Захваљујући моделу рада заснованом на отвореном календару, у Магацину је у претходних годину дана радило више од 120 организација и појединаца, готово двоструко више у односу на претходни једногодишњи период, стварајући импозантну културну продукцију. Простор се користи просечно више од 1.500 пута годишње, што се може поредити са највећим уставновама културе у граду. На принципима солидарности, отворености, толеранције и заједништва, Магацин је ресурс центар за све организације и појединце који не могу да обезбеде свој простор или којима су врата других градских простора била затворена. Магацин стога функционише као јавно добро и заједничка вредност.

 

Упркос успесима које Магацин постиже, правни статус овог културног центра остаје нерешен и у другој деценији његовог постојања. Овај простор је још 2007. године додељен организацијама са независне културне сцене, али је до данас остао у сивој зони функционисања услед недостатка политичке воље да се правно регулише првобитна идеја успостављања независног центра културе. Не само да културни центар Магацин није добио подршку какву заслужује, већ је власт у више наврата покушала да овај простор затвори и комерцијализује. Вероватно би у томе и успела да културна јавност није препознала вредност Магацина и да уметници, културни радници и публика нису гласно стали у његову одбрану.

 

ПРОГРАМ

 

„Простор за све”

 

17:00 Вођење кроз Магацин: Простор за све

 

Ову шетњу почињемо на адреси Краљевића Марка 6, преко пута главног улаза у Магацин.

Кроз разговор са уметницима, заинтересовани ће добити слику о томе шта простори Магацина нуде потенцијалним корисницима и каква разноврсност деловања већ постоји. Посетиоци ће обићи Праксу Макерспаце, Оставинску галерију, Плесну салу, Илегални биоскоп, Цоwоркинг канцеларије и Подрум, а обилазак се завршава разговором о могућностима Магацина у Централном простору од 18 часова.

 

19:00 Отварање изложбе „Простор за напредовање”

 

Изложба “Простор за напредовање” отвара се на адреси Краљевића Марка 4, у Подруму Магацина и у Централном простору, а представиће нове могућности које доносе недавно изведени инфраструктурни радови и реновирање спроведено у готово свим просторима Магацина, као и статистику употребе простора, која показује да је из године у годину све већи број организација и уметника које користе Магацин.

 

20:00 Отварање изложбе „Простор за грешку”

 

Групна изложба „Простор за грешку” у Оставинској галерији у Краљевића Марка 8, представиће уметнике који су се јавили на истоимени конкурс - позив да јавно изложе своје грешке. „Бавити се сопственим погрешним одлукама, превидима, пропустима и несуспесима захтева велику храброст, али је и једини начин да се те грешке превазиђу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 29 август 2018 15:43

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија