Кућа Добрих Вести

Login

Промоција ратног дневника француског маршала Франше Д’Епереа

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ggdkjgkdjkdkjgkkfdjУ оквиру обележавања Стогодишњице од краја Првог Светског рата, издавачка кућа Прометеј објавила је ратни дневник (1918-1920) чувеног француског маршала и српског војводе Франше Д’Епереа.

 

Тим поводом, Француска амбасада у Србији организовала је два догађаја.

 

Први је одржан јуче где је у резиденцији Француске амбасаде где је промовисан поменути ратни дневник: „Мемоари : Солунски фронт. Србија. Балкан - маршала Франше Д’Епереа“ и пријем за званице.

 

Учествовали су амбасадор Француске, Фредерик Мондолони, проф.др Војислав Павловић, директор Балканолошког института приређивач књиге, Клод де Сен-Пјер, унука маршала Д’Епереа.

 

За данас је предвиђено полагање венца на споменик маршалу Франше д’Епереу, у Булевару Ослобођења 51. Догађају су присуствовали амбасадор Фредерик Мондолини, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, заменик градоначелника Горан Весић, као и потомци маршала д’Епереа.

 

У Београду бораве Клод де Сен-Пјер, унука маршала Д’Епереа, са ћерком и зетом.

 

О књизи

 

Мемоари Франше д'Епера су настали на основу његових дневничких белешки које је он записивао током његове богате војничке каријере. У последњем периоду живота, Франше д'Еперe је белешке редиговао, обогатио и захваљујући помоћи официра коју су служили под његовом командом, прекуцао. Оригинал мемоара је у приватном архиву госпођа Клод и Флоријан де Сан Пјер, а микрофилм мемоара се налази у архиву историјског одељења француског министарства одбране у Вансену. Мемоари, ни у целини ни у деловима, до сада никада нису публиковани. Српска читалачка публика, захваљујући љубазној дозволи госпође Клод де Сан Пјер, има привилегију да се прва упозна са мемоарима Франше д'Епереа.

 

Мемоари се састоје од 12 поглавља, од који ова књига садржи једанаесто поглавље које носи наслов: Моје командовање на Истоку, и односи се на период од јуна 1918, када је Франше д'Епере стигао у Солун, до јануара 1919 када је прешао у Константинопољ. Саставни део мемоара чине и четири анекса које је Франше д'Епере укључио у текст мемоара као сведочанство о догађајима који осветљавају прилике у којима је он био главнокомандујући генерал савезничких армија на Солунском фронту.

 

Поред самих мемоара књига садржи и предавање које је Франше д'Епере одржао после погибије краља Александра у Марсеју, аутограф његовог писма његовом пријатељу Ле Шателију из новембра 1918., предговор Д'Епереа књизи Витези слободе и реакције српске штампе на доделу чина почасног војводе Франше д'Епереу 1921.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 12 септембар 2018 15:08

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија