Кућа Добрих Вести

Login

Од хобија до такмичења

Оцените овај чланак
(2 гласова)

jojsjsjsjjsДео моделарске заједнице у Србији који се бави РЦ моделарством (модели на даљинско управљање) решио је да, уз помоћ ентузијазиста из својих редова, окупљања озваничи на начин да организују такмичење у РЦ моделарству.

 

Тако ће се у суботу 15. септембра на спортском аеродрому у Панчеву (покрај фабрике „Утва“), у организацији локалног Аеро клуба „Утва“ из Панчева, бити одржано Отворено првенство Војводине и Србије у РЦ моделарству у дисциплини РЦ једрилице на електро погон.

 

Званично отварање такмичења заказано је за девет часова, након чега следе до 13 часова четири турнуса. Такмичари ће се у оквиру ових рунди борити да сакупе што више поена, настојећи да лет заврше тачно на крају шестог минута од стартовања и што ближе циљу.

 

Бодује се трајање лета у оквиру максимума од шест минута, као и близина модела циљу након слетања и заустављања. Највећи број поена се може добити ако модел слети у последњој секунди шестог минута (добија 360 поена) и ако се модел заустави у кругу радијуса 1 метар од циља (100 поена). Ако лет траје и секунду дуже од шест минута, губе се поени за прецизно слетање. Проглашење победника је планирано за 16 часова, након чега ће уследити РЦ шоу – слободно летење.

 AVIONCEEEEE

РЦ моделарство је најмлађа дисциплина ваздухопловног моделарства. За разлику од слободнолетећих моделарских категорија, код РЦ категорија непрекидно је присутан директни контакт између моделара и модела, путем даљинских команди, у свим фазама лета. Неопходно је да моделар зна да управаља са моделом од полетања до слетања, настојећи да максимално добро испуњава такмичарске задатке. Задаци могу бити трајање лета, прецизно слетање, акробатске фигуре, слободни и дефинисани акробатски састави, а РЦ модели могу бити авиони, хеликоптери, једрилице…

 

Интересантно је да је пилотирање РЦ моделом са земље, теже него пилотирање правом летелицом из кабине, јер захтева више аналитичких и моторичких вештина. То је зато што се „пилот“ не налази у кабини, а РЦ једрилице су много агилније и окретније због много мање масе и инерцијалних сила. Дугогодишњи пилоти се увере у то чим узму у руке даљински управљач и стартују РЦ модел.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 14 септембар 2018 15:18

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија