Кућа Добрих Вести

Login

Премијера луткарске представе „Карлсон с крова”

Оцените овај чланак
(0 гласова)

duskoraodvicДанас са почетком у 17 сати, у Малом позоришту „Душко Радовић” биће изведена прва премијера у новој сезони. питању је луткарска представа за децу „Карлсон с крова”.

 

Драмски текст који су написале Ирина Субаков и Емилија Мрдаковић, настао је по истоименој књизи Астрид Линдгрен, списатељици која је позната по томе што је измислила Пипи Дугу Чарапу. Представу је режирала Емилија Мрдаковић, тотал дизајн поверен је Едни Мачковић док је музику компоновао Војислав Савић. У представи играју Горан Баланчевић, Никола Керкез и Ивана Аџић.

 

Главни јунак „Карлсона с крова” је дечак, Бата, који има мноштво играчака, али никог са ким би се играо, сестру која је презаузета прераним одрастањем да би му била пријатељ и родитеље који мисле да су детету пружили довљно тиме што му је купљено све по најновијој моди.

 

У сасвим обичној улици, у једној баш обичној згради, живи обична породица Свантенсон. Ту је сасвим обична мама и сасвим обичан тата и двоје баш обичне деце, сестра Бетан и њен брат Бата. „Ја уопште нисам обичан!” каже Бата али нас лаже јер има на свету бар још пар плавооких дечачића са прћастим носићима и увек издераним коленима на новим панталонама од седам и по година!

 

У овој драматизацији посебан акценат стављен је на свет конзумеризма који доноси одлуке уместо нас, били ми свесни тога или не, показује да то није повољан свет за децу која желе да истражују одрастајући и која траже искрене конекције са природом и људима око себе. Када то не добију, она испољавају свакаква проблематична, а у ствари аутентично дечија понашања. Батин вапај за псом приказан је као жеља за контактом са стварним, природним светом и правим пријатељем.

 

Биографија редитеља

 

Емилија Мрдаковић је дипломирала основне студије на одсеку за луткарство (1990.) након тога добила образовно-квалификациони степен „магистар” – режија за луткарски театар (2004.) на Националној академији за позоришну и филмску уметност - НАТФИЗ у Софији, Бугарска на одсеку за луткарство у класи проф. Николине Георгиеве.

 

Има тридесет година искуства у луткарској позоришној уметности за децу и одрасле. Бави се глумом, режијом, драматургијом и педагошким радом. Од 1992. године је запослена на месту редитеља у Позоришту младих, Нови Сад. Од децембра 2014. године је директор Позоришта младих, Нови Сад. Аутор је преко тридесет режија. Добитница је преко 50 награда на домаћим и иностраним фестивалима.

 

Биографија драматурга

 

Ирина Субаков је дипломирала основне и мастер студије драматургије на Академији уметности у Новом Саду, где је тренутно запослена као стручни сарадник. Учествовала је у разним пројектима и радионицама као писац, критичар и драматург, од којих издваја пројекат Асситеја Србија „Приче са малог одмора” који је резултирао објављивањем збирке драмских текстова за младе. Писала је сценарио за краткометражни анимирани филм „Клацкалица”, снимљен током радионице анимације „Избанимаонице”, који је добио награду на фестивалу „Сее а Парис” у Паризу. У оквиру међународног позоришног пројекту Instant Mix Theatre ради на групној представи „Global warming у Лондону, а њен текст „Девојчица и јеж” игран је у оквиру „Les Rencontres Instant Mix"  фестивала у Паризу.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 21 септембар 2018 23:51

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија