Кућа Добрих Вести

Login

Данас се обележава Међународни дан старијих особа

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ljubavstariМеђународни дан старијих особа је посебан дан за старије особе широм света.

 

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра са циљем да се нагласи колико је важно прилагодити окружење у коме живимо потребама и способностима становника трећег доба.

 

Старење популације данас представља један од највећих успеха човечанства али и један од највећих јавноздравствених изазова. Неопходно је истаћи да је удео особа старијих од 60 година у порасту и да се тај тренд наставља са једне странеуслед опадајуће стопе наталитета, а са друге стране услед повећања дужине животног века.

 

Необраћање пажње на старије особе значи да се не обраћа пажња на 20 посто светске популације до 2030. године, када ће бити више људи старијих од 60 година него деце млађе од 10 година, при чему ће те брзе промене у старосној структури пре свега захватити земље у развоју.

 

Обележавање Међународног дана старијих особа има за циљ да укаже јавности да је уважавање демографских трендова и социјална инклузија старијих особа од пресудне важности за креирање одрживе урбане средине која промовише једнакост, благостање и просперитет заједнички за све грађане.

 

Представљен водич за најстарије

 

Секретаријат за социјалну заштиту је у сарадњи са Геронтолошким центром Београд поводом 1. октобра - Међународног дана старијих особа, организовао презентацију Водича за најстарије у Клубу за стара лица у Светогорској улици.

 

Водич садржи све што је једном пензионеру потребно, важне бројеве телефона и адресе, неопходне информације које се односе на услугу Помоћ у кући, па све до информација које се тичу клубова за старе у којима се сакодневно одржавају занимљиве активности, рекла је Јасмина Ивановић, подсеретарка за социјалну заштиту.

 

Град, иначе, сносни све трошкове израде и диструбуције водича и он ће бити бесплатан.

 

"Унапређење заштите старих лица у Београду кроз развијање разноврсних сервисних услуга намењених нашој најстаријој популацији и креирање иновативних социјалних услуга, као и континуирана међусекторска сарадња институција и установа које се баве заштитом наше најстарије популације и даље ће бити приоритет социјалне политике града Београда", подсетивши да у Београду има 29 клубова за најстарије суграђане, а да ће се до краја године отворити још један.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 01 октобар 2018 17:26

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија