Logo
Одштампајте ову страницу

Дани чешког и словачког филма

Оцените овај чланак
(1 Глас)

msarikererererДани чешког и словачког филма одржаће се од 2. до 6. октобра у Југословенској кинотеци.

 

Свечано отварање манифестације биће вечерас са почетком у 19,30 часова након чега ће у 20 часова бити приказан филм Масарик.

 

У наставку следи програм приказивања филмова:

 

Масарик

 

20.00     Масарик

Биографски, драма, историјски

Чешка, Словачка, 2016. година, 113 мин.

Живео је живот боема, волео жене, музику, велике гестове. У његовом срцу се водила борба између неспутаности екстравагантног уметника и обавезе и морала службеника, дипломате. Велики део живота је пропутовао, али никада није заборавио на земљу из које је потекао, на републику коју је основао његов отац Томаш Гариг Масарик. Смрт Јана Масарика је до данас обавијена велом тајне. Међутим, многе тајне се скривају и у његовом животу! Драматична прича посвећена судбини амбасадора и каснијег чехословачког министра спољних послова, Јана Масарика, враћа се у време непосредно пред избијање Другог светског рата. Масарикова дипломатска каријера коју углавном гради у Великој Британији, где се труди да придобије светске силе на страну Чехословачке, врхунац достиже тридесетих година.

 

Међутим, човек који је цењен као биљантан говорник, забавна личност и љубитељ живота има и своју мрачну страну. Масарик тражи бег од свог имена, одговорности и самог себе у раскалашном животу, алкохолу и дрогама, као и у непрестаном самомучењу. Тадашњи амбасадор у Лондону одједном нестаје из јавног живота. Прекида контакт с колегама из политичког живота и са пријатељима. На неколико месеци нестаје негде у Америци... У позадини историјских дешавања одиграва се напета животна прича очаравајућег, али неуравнотеженог, самодеструктивног човека и његове узалудне борбе за будућност властите земље.

 

03. 10. 2018. (Музеј Југословенске кинотеке, Косовска 11)

20.30     Бекство у Будим 

Романтична драма

Љубавна прича студената Јане и Томаша почиње у Прагу недуго по настанку прве Чехословачке републике. Њихов импулсивни „бег у Будин“ означава не само ослобођење незадовољне Јане од монотоног живота поред психички лабилне мајке, већ првенствено почетак њиховог судбоносног брака. Настањују се у сликовитом словачком подпланинском месту, на великом газдинству Томашовог виталног оца, са којим Јана успоставља чврсто пријатељство. Ускоро, међутим, Јану дубоко погадја Томашова изненађујућа промена. Брачну кризу продубљује незадрживо пропадање поседа. Покушаји породице да почну живот у Бечу, који се од распада монархије само присећа старе славе, такође доживљава пропаст. Руку помоћи им пружа Јанин сналажљиви девер. Повратак у Праг који се налази у пуном развоју је њихова последња шанса, која свакоме од њих доноси нешто друго…

 

04. 10. 2018. (Музеј Југословенске кинотеке, Косовска 11)

18.00     Мала лука 

Породична драма

Словачка, Чешка, 2017. година, 85 мин.

Мала лука је прича о дечјој авантури, свет одраслих посматран очима детета, и са стварима које одрасли не виде. Филм приказује причу деце која се сигурније осећају на улици него код куће, где траже чамац за спасавање ухваћени између бајке и окрутне стварности. Такво дете је и Јарка. Има десет година и маму, која не жели да буде мама. Јарка је стално сама, очајнички тражи љубав и случајно је и налази, кад одлучи да надомести мајку тек рођеним двема бебама, са којима се скрива у напуштеној баштенској кућици. Заједно са дечаком Кристијаном праве дечју породицу, добро сакривену од очију одраслих. Свој свет у башти, који су на тренутак успели да направе, и веза која је међу њима створена, понеће даље кроз живот као нешто тајно, чисто и трајно.

 

20.30     Трабантом на крај света

Документарни

Чешка, 2014. година, 98 мин.

Путнику Дану Пшибању и његовој екипи није било довољно што су успели немогуће када су Трабантом прошли Африку и снимили о томе филм. Одлучили су да крену на још захтевнији пут. 21 124 километара преко Јужне Америке све до краја света. А како то не би било баш једноставно, овога пута неће кренути само Трабантом. Састав из снова у међународном тиму Чеха, Пољака и Словака је по Дану „или за лудницу или за старо гвожђе.“ Два Трабанта, пољски Фиат и Јаwа 250 из 1957. године уместо тога крећу у сусрет најзахтевнијем што се може наћи у Јужној Америци. Амазонска прашума, теснаци у Андима, пустиње и океан. Ово лудо путовање сигурно није безбрижно, али је фасцинантно и забавно. Како успева да се међусобно сложи осам људи из три земље, који се притом скоро ни не познају? Највећи изазов није напољу већ унутра.

 

05. 10. 2018. (Музеј Југословенске кинотеке, Косовска 11)

18.00     Бајке за Ему

Роматична комедија

Чешка, 2016. година, 112 мин.

Петр Милер већ дуги низ година ради за имиграционо у Лондону. Устаљени ритам његовог живота једног дана прекида чудан телефонски позив из Прага. Након саобраћајне несреће у болници лежи неудата мајка која га је у случају невоље навела као старатеља свог детета. Ема је наиме његова ћерка. Петр је шокиран. Мора да се ради о грешци. Нема децу, нити жели да их има. Упркос томе не успева тек тако да одмахне руком у овој ситуацији. Шта ако је Ема заиста његова ћерка, а он њена једина шанса да избегне дом за незбринуту децу? Човеку који је до педесете године навикао да живи сам и засигурно не жели да компликује живот са емоцијама, живот са осмогодишњом девојчицом дословно преврће живот наглавачке. А поврх свега му је за петама и непопустљива социјална радница, тако да Петр мора да донесе битну одлуку: Уколико жели да постане законит родитељ, неопходно је да за Ему пронађе мајку! Истовремено се упознаје са Маријом, која слично као Петр живи за свој посао и скоро да је изгобила наду да ће је снаћи обичне животне радости. Марија одлучује да обома помогне. Потребно је немилосрдној службеници сложити уверљиву причу. Почиње глума љубави... А како ће се завршити? И чуда се некад дешавају.

 

20.30     Кућа

Драма

Словачка, Чешка, 2011. година, 100 мин.

Кућа је интимна драма о односима између оца и ћерке у којој се сусрећу снови различитих генерација. Имрих гради свој властити животни сан – кућу за своју млађу ћерку Еву и очекује да ће на тај начин заувек учинити чврстим породичне везе. У дворишту су две започете куће – та прва је требало да припада Евиној сестри Јани, која се оцу успротивила и због тога ју је Имрих отерао из породице. Ева, лепа девојка на почетку одраслог доба, сања само о томе да после матуре коначно напусти „затвор савршеног дома“ и словачко сеоце и да крене да упознаје свет. Тешко подноси очеве брижне савете и његово поступање према мајци и сестри, скрива се из школе, тајно се среће са сестром и њеном породицом, после школе ради а све са циљем да што пре из тог места „побегне“. Неочекивано јој се пут укршта са мушкарцем, који је старији и ожењен, и у њен живот се уплиће нова тајна. Ускоро, међутим, све тајне испливају на површину и отац и ћерка морају да одлуче којим правцем ће се њихови животи даље одвијати.

 

06. 10. 2018. (Музеј Југословенске кинотеке, Косовска 11)      

18.00     Теорија тигра

Комедија / драма

Чешка, 2016. година, 101 мин.

Ветеринару Јану је свега доста. Кап која је прелила чашу је смрт таста коме је такође понестало снаге и стрпљења. Наиме, бака је увек доносила одлуке о његовом животу, смрти, а на крају и о томе како и где ће бити сахрањен. Није поштовала његове жеље и тежње, верујући да она увек и боље зна од њега шта би за њега било добро и исправно. И тако је на његову несрећу бринула о њему према својим представама о његовој срећи. И Јану постаје све јасније да је и сам на истом путу. Његова жена Олга се руководи истом теоријом и убеђењем да је за срећу свог супруга одговорна искључиво она. Јан схвата да тако више не може, не жели и не уме. Уколико ништа не учини, завршиће као таст. Једног дана му пада на памет начин како да се ослободи и придобије назад власт над сопстевним животом. Међутим, овај револт је доста нетрадиционалан. Пре свега због тога што му је првобитна инспирација био један од пацијената, папагај за кога се сумња да има алцхајмерову болест. Јан тако захваљујући њему креће на пут остварења онога што сматра својим сновима. А с обзиром на то да овај пут не може бити лак, његов саставни део постаје такође стадо коза, а касније и крава, психијатријска установа, пловидба и живот на броду.

Јанов пут за слободом ће утицати и на животе његове деце и њихових партнера. Наиме, ћерка Олга је преузела мајчину методу, док је снаха Алена успела да одоли притиску родне традиције и изабрала властити пут, либералнији, модернији, људскији. Последице код њихових партнера су у оба случаја одговарајући.

20.30     Линија

Крими / трилер / драма

Словачка, Украјина, Чешка, 2017. година, 108 мин.

Адам Крајњак је отац породице и истовремено вођа пограничне криминалне групе, која преко словачко-украјинске границе шверцује цигарете. У окружењу најближих има незаменљиву улогу брижног човека коме верују, али и принципијелног и бескомпромисног вође, коме у одлучујућим тренуцима не недостаје самопоуздање и темперамент. Миран ток оба света који се преплићу, уз растуц́у нервозу, неизвесном будуц́ношћу због нове границе шенгенског подручја, полако почиње да се љуља. А када једно кријумчарско возило доживи несрећу, почиње незаустављива лавина последица, током које ће Крајњак морати да преиспита своје властите границе, које до тада није желео да прекорачи.


Последњи пут измењено уторак, 02 октобар 2018 10:56
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015