Кућа Добрих Вести

Login

Међународна радионица „Focus on Open Science“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ppeoenedfdfdfdfdУниверзитетска библиотека „Светозар Марковић“ са партнерским институцијама организује међународну радионицу „Focus on Open Science“ у понедељак, 12. новембра 2018. од 10 до 16 часова.

 

Радионица ће се одржати у свечаној сали Библиотеке на првом спрату.

 

У оквиру радионице наступиће најеминентнији светски стручњаци из ове области: Dr. Paul Ayris (University College London, UK), Giannis Tsakonas, LIBER (Association of European Research Libraries), Dr. Ignasi Labastida i Juan (Universitat de Barcelona), Vanessa Proudman (директор SPARC Europe), Миро Пушник (директор Централне техничке књижнице, Универзитет Љубљана, Словенија).

 

Отворена наука подразумева реализацију четири циља:

 

1.            Отворени приступ научној литератури,

2.            Доступност података прикупљених у научним истраживањима,

3.            Транспарентност научне комуникације и методологије,

4.            Развој дигиталне инфраструктуре која омогућава остваривање наведених циљева.

 

Реализација ових циљева треба да допринесе већој видљивости научних резултата, већој повезаности између науке и привреде, односно између науке и друштва у целини, као и развоју нових истраживања. Циљеви отворене науке реализују се уз пуну заштиту етичких норми, ауторских права и права интелектуалне својине.

 

Европска комисија је донела Open Science Policy Platform у којима је назначено осам основних постулата отворене науке. У складу са њима Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије је 9. јула 2018. усвојило Платформу за отворену науку која је намењена свим учесницима у научно-истраживачкој делатности и односи се на резултате истраживачких пројеката и програма финансираних у целини или делимично из буџета Републике Србије.

 

Управо је због тога овај догађај, који организује Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, изузетна прилика за све судеонике у српској научној заједници да директно комуницирају са лидерима процеса „отворене науке“, академске и истраживачке библиотеке су у развијеном свету кључне институције у промени научне парадигме и преласку на отворени приступ. Без знања о отвореној науци неће бити могуће у будућности учествовати у европским научним пројектима и позивима. Стога је ова радионица шанса за стицање знања важног за развој наше савремене науке и њено одржање у новим условима рада и објављивања резултата истраживања.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 12 новембар 2018 21:51

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија