Кућа Добрих Вести

Login

Перформанс „Љубав као егзистенцијални пројекат“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

imimmdmdmdmdПерформанс „Љубав као егсистенцијални пројекат“, због великог интересовања, биће поновљен у понедељак 17. децембра у 19. часова у Галерији општине Врачар.

 

Филозоф практичар Тање Петровић Миљковић покушава да истражи многа филозовска питања и своје знање пренесе многима на најраумљивији начин.

 

Већ три године посвећена је разним филозофским темама. Њена предавања су веома занимљива и изазивају велико интересовање публике, која има активно учешће у самом догађају.

 

Да ли је љубав у опасности? Који битни "састојак" јој недостаје? Да ли је разапета између пуког конзумирања и успутних сексуалних сусрета, без страсти и случањости? Француски филозоф Ален Бађу, трвди да јесте у опасности, те, да јој недостаје управо случајност и ризик. У својој књизи "Похвала љубави" Бађу покушава да "отрезни и пробуди" успавани и заблудели свет упозорењем да ако укинемо љубави - ризик, укидамо је као такву... "Јер љубав без ризика није могућа, на једнак начин на који је рат немогућ без смрти"- тврди А. Бађу.

 

Треба поново измислити ризик и аватуру против сигурности и конфора. Како је могуће љубав иновирати креће од Платонове идеје о љубави.

 

"Љубавно је искуство полет према нечему што ће (Платон) назвати идејом. ...ја мисилим нешто слично, односно да у љубави постоји искуство могућег преласка из чисте посебноси случаја на елемент универзалне вредности... Чак можемо прихвати искушења, можемо прихватити да у то име и патимо. Али у данашњем свету широко је распростањено уверење да свако следи једино свој интерес...Но, љубав нас води у пределе темељног искуства о томе шта је различитост, и заправо, у идеју да можемо искусити свет из перспективе различитости. Осим што се у својој теорији ослања на Платона, А.Бађу се у књизи осврће и на хипотезу Ј. Лакана, француског психаналитичара и психијатра, бранаћи његову тезу да "сексулна веза", заправо не постоји” , каже Тања Петровић Миљковић.

 

"Лакан нас подсећа како је у сексуалности заправо свако највечим делом у свом властитом инересу. Постоји поседовање тела другог, наравно, али, на крају крајева, уживање ће увек бити само ваше. Сексуалност не спаја, већ раздваја. Бити го и слепљен с другим јесте слика, имагинарна представа. Стварност је та да ваш ужитак одводи далеко, далеко од другог. Стварност је нарцистичка, а веза имагинарна. Значи, нема сексуалног односа... љубав је оно што ће надокнадити недостатак тог односа”,

 

Како је то могуће? Бађу одговара: "Та нас идеја наводи да кажемо како у љубави субјект настоји прићи "бићу другог". У љубави субјект надилази себе, надилази нарцизам. У сексу сте заправо у односу са самим собом посредством другога. Други вам служи да откријете стварност уживања. У љубави, напротив, поседовање другога вреди по томе што јесте.То је то, љубавни сусрет:кренете у напад на другога да би он постојао заједно с вама, онакав каквав јест."

 

Сем предавања програм је обогаћен и културно уметницким садржајем

 

Улаз је слободан.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 14 децембар 2018 15:13

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија