Кућа Добрих Вести

Login

Промоција књиге „Демократија, популизам, ентропија“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dragoljubmicunovicНова књига Драгољуба Мићуновића "Демократија, популизам, ентропија", која је недавно објављена у издању Архипелага, биће премијерно представљена на трибини у Великој сали Дома омладине Београда у уторак 18. децембра с почетком у 19 часова.

 

О књизи Демократија, популизам, ентропија говориће књижевница Вида Огњеновић, асистенткиња на Филозофском факултету у Београду Наташа Јовановић Ајзенхамер, публициста и новинар Зоран Пановић, главни уредник Архипелага Гојко Божовић и Драгољуб Мићуновић.

 

Књига Демократија, популизам, ентропија говори о најактуелнијим савременим друштвеним и политичким питањима у распону од популизма до изазова који су са различитих страна упућени демократији и њеним институцијама. Мићуновићева књига је политиколошка расправа о кључним савременим изазовима демократије и о узроцима појаве популизма као глобалног процеса који последњих година обликује светску политичку и друштвену сцену. Мићуновић популизам доживљава као „технику трансформације“ којом се „плуралистичко демократско друштво претвара у ауторитарно монистичко друштво“. Преиспитујући актуелне изазове, али и перспективе демократије, Мићуновић упозорава да глобално ширење ауторитарности оштећује и сужава демократска права, због чега је популизам најнедвосмисленији пут до аутократије.

 

Да би осветлио савремене политичке процесе, поготову оне који и на локалном и на глобалном нивоу угрожавају демократију, Мићуновић даје историјску ретроспективу развоја демократских идеја и институција и води подстицајан дијалог са најважнијим филозофским и политиколошким расправама о демократији и њеним вредностима. Као политички филозоф и социолог, Мићуновић истражује на које све начине популизам мења структуру савремених друштава и због чега демократија остаје гаранција друштвене стабилности. Основно питање које аутор покреће у овој одлично написаној, теоријски утемељеној и провокативној књизи јесте колико теоријско толико и суштински практично: Да ли демократије има превише изазова и противника или има недовољно пријатеља и савезника?

 

На крају књиге Демократија, популизам, ентропија, као једна врста додатка и позива на дијалог, налази се Мићуновићево писмо упућено „пријатељима демократије“.

 

Улаз је слободан.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија