Кућа Добрих Вести

Login

Да ли је рођен нови Анштајн?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

malinasajnasnansnsnsАко прво кренемо од основних података као што је то да су жене углавном мање плаћене за исте послове у односу на своје мушке колеге, затим да се жене боје да ли ће задржати посао након трудничког боловања или да постоји изговор и увек “али” за пријављена сексуална злостављања или силовања, схватамо да стање по питању родне равноправности заправо алармантно.

 

Зато се увек позивамо на девојке и жене које су успеле у својим каријерама, упркос свим овим чињеницама и као такве представљају пример свима нама.

 

Сабрина Пастерски долази из света физике и природних наука, рођена је у Чикагу 1993. године и још као мала показивала је интересовања за учење тачно одређених ствари и техничких пројеката. Још као дете својим родитељима је рекла да у свом животу жели да се бави израдом авиона и са својих 13 година направила је пројекат свог првог авиона са једним мотором и то радом од само нешто више од годину дана. Сабринин процес рада камером је пратио њен отац и овај видео запис је постао изузетно гледан међу свима онима који прате област авијације. Затим је после 3 године изашла на насловним странама новина широм САД као најмлађа особа у историји која је управљала авионом, који је сама произвела. Чак је магазин Форбс није заобишао и била забележена у попису највећих младих талената.

 

Своје школовање је наставила у смеру науке, а студије је завршила на престижном МИТ-у са најбољим просеком, а тренутно је докторант на Харварду. У међувремену се првенствено почела бавити теоријском физиком, односно проучавањем црних рупа и простором времена, с фокусом на разумевању силе гравитације у контексту квантне механике.

 

Више је пута називана „новим Ајнштајном“, Џеф Безос јој је рекао како је посао чека чим заврши студије, а велики Стивен Хокинг је у својим радовима цитирао неколико њених радова. Међутим, Пастерски је скромна и упорно понавља како је Ајнштајн био само један, а како се она тек треба доказати неким заиста револуционарним открићем. Теорија која је досад привукла можда и највише пажње је она која говори да се радиоактивност може уочити и до 300 метара изнад земље, што је врло корисно у контексту смањења терористичких претњи, а саму теорију доказала је са 95-постотном сигурношћу.

 

Кренула је и са држањем предавања широм света и бројни студенти и професори је желе чути. Од својих вршњака не разликује само по интелектуалном домету, већ и по томе што не користи друтвене мреже, не поседује паметни телефон, никада није имала дечка и није пробала алкохол ни цигарете. Чињеница је да ова млада дама има свој циљ и потпуно је посвећена науци.

 

Ова прича говори како ћемо тек слушати о Сабрининим успесима, а овај пример дефинитивно није усамљен, само је Сабрина имала ту срећу да буде рођена у земљи која зна да улаже у велике таленте без обзира на то којег су пола. Такву срећу можда неће доживети девојчице у неким другим крајевима света, али свакако ово добар подстицај за разбијање стереотипа о томе да се девојчице искључиво играју са луткама од свог раног детњства.

 

Извор: Кућа добрих вести/Afa.co.rs

 


Последњи пут измењено уторак, 25 децембар 2018 14:09

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија