Кућа Добрих Вести

Login

Изложба “Сапутници“ у Француском институту

Оцените овај чланак
(2 гласова)

francuskiinstitutУ Француском институту 15. јануара биће отворена изложба „Сапутници“, у присуству Владимира Палибрка, аутора и кустоса изложбе.

 

Изложба „Сапутници“ инспирисана је биографијама једног броја животиња које су одиграле битне историјске улоге у развоју како људске цивилизације на глобалном плану, тако и малих локалних заједница и градова. Било као сапутници и помагачи историјских личности у кључним моментима њихових каријера и залагања за неки општи интерес, било као актери великих историјских и политичких догађаја, својим учешћем у сложеним научним експериментима у које се људи нису смели сами упустити или пак храбром иницијативом у сасвим неочекиваним и ризичним ситуацијама, кроз историју се дешава често да ова бића стекну скоро па људске биографије које бивају записане и препричаване као део званичне историје људског рода.

 

Међутим питање је, да ли су животиње као централни актери ових ситуација свесне пуног симболичког значаја својих акција? Да ли је мотивација и непосредност делања ових бића у истој равни са мотивацијом и делањем људи као њихових сарадника у контексту у ком се то делање одвија? Шта нам о томе говоре животињско-људски односи и међусобни утицаји њихових реалности, који се манифестују кроз историју људске цивилизације почев још од митског доба и пра-историје до данашњих дана?

 

Из овог парадокса изложба Сапутници црпе основну инспирацију, и кроз бављење једним скромним бројем оваквих биографија-студија случаја, покушава да из различитих перспектива делимично расветли природу људско-животињских односа у историјском контексту. Иако не-активистичка у својој суштини, ова изложба се својим садржајем дотиче једног броја антрополошких, социјалних, комуникацијских и етичких питања која окружују ову тему, остављајући их отвореним за интерпретацију од стране посматрача.

 

Радови који су ексклузивно реализовани за ову изложбу углавном се ослањају на технику уличног стенцила-шаблона. Кроз свој досадашњи рад, па и овом приликом, ово четворо уметника превазилазе и редефинишу стенцил као медијум. У светлу теме којом се изложба бави, улична стенцил уметност има нарочиту релевантност јер захваљујући историји примене и коренима у уличној и герила пропаганди поседује нарочите потенцијале за иконичко и експресионистички интензивно представљање предмета и тема којих се дотакне. – Владимир Палибрк.

 

Још једно питање је постављено кроз ову изложбу, у времену када нас научници упозоравају о нестанку бројних животињских врста: да ли је време да променимо свој поглед на животиње? Имају ли оне право да живе за себе и да ли човечанство има обавезе према њима?

 

Изложба је настала кроз сарадњу Музеја савремене уметности Војводине, Француског института у Србији, удружење Електрика и Министарства културе Републике Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 11 јануар 2019 14:51

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија