Logo
Одштампајте ову страницу

Oсванула нова „Галаксија“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

GALAKSIJALIMUNDOНакон готово 18 година од гашења, поново је осванула „Галаксија”, некада најбољи научнопопуларни часопис у претходној Југославији и један од најбољих у Европи.

 

За најновија научно-технолошка достигнућима код нас и у свету са њених страница су сазнавале хиљаде будућих научника. Када данас приупитате ове педесетогодишњаке и старије да ли су је читали, листом ће вам потврдно одговорити.

 

Обновљена „Галаксија” почела је изнова да стиче своје читаоце најпре на интернету (galaksijanova.rs) пре две године, и то без претплате што ће и убудуће важити, а сада се појавила и у папирном издању. За њу пишу наши врхунски научници у земљи и расејању (академици, универзитетитски професори, доктори наука, истакнути стручњаци...), превасходно описујући своја и постигнућа осталих истраживача са ових простора.

 

Из првог броја издвајамо: Српски кључ постања (еклузивни разговор с проф. др Милојем Ракочевићем, који је пре више од три деценије први у свету написао да је ДНК или „наследна лозинка” свеколиког живота непроменљива и истоветна у целом космосу, што је недавно потврђено објавом два његова научна чланка код најпознатијег светског издавача „Елсевира” из Холандије. Српски научник је одлучио да прво говори за „Галаксију”, одбивши понуде неколико светских часописа), Теслине теломере (најновији увид чувеног америчког научника у вези са истоименим завршецима на хромозомима, који одређују дужину живота свакога од нас, а посвећен је нашем Николи Тесли), Космос из „црне рупе” (есеј познатог српског научника у расејању којем, поред осталог, разматра изгледе да је наш космос можда на тај начин постао), Најзагонетније очи (узбудљива приповест, проткана бројним тајнама, која посведочује стваралаштво славног сликара који их је на несвакидсшњи начин приказао на свим својим сликама), Врти не врти, вода не памти (најсвеобухватније оповргавање појединих истраживача да ова течност може да опамти), Живот = информација (изванредан есеј нашег академика који казује да су сви живи организми, у суштини, информатички системи), Држава ретких болести (објашњава зашто су оне до сада биле неизлечиве и како ће моћи да се излече), Ко музе краве: ми или AI (занимљива студија која оспорава да ће вештачка интелигенција надмашити природну интелигенцију, па стога неће ни покорити људе), Пихтије од људског меса (необична поглед теоријског физичара на лепоту ружног која све више узима маха), Исусова највећа тајна (анализа Да Винчијеве слике „Тајна вечера”, на којој је славни уметник скривено назначио ко је подговорио Јуду да изда Исуса Христа) и други.

 

„Галаксија” ће излазити четири пута годишње на 132 и више страница у врхунској штампи, а појединачни примерак кошта 299 динара.

 

Следећи број појавиће се у продаји у марту.

 

Издавач је „Школски сервис Гајић” из Београда (0113087 800).

 

Главни уредник је Станко Стојиљковић.

 

Више информација на ОВОМ линку.

 

 

Почасни круг

 

Да ли је мерилац времена на крају заспао, ко ће знати? Маратонци су наставили да трче без стазе и без корака.

 

Упућени ће покушати да вас разувере да трка никада није окончана, да „Галаксија” још није оптрчала свој почасни круг.

 

 

Како, ако је престала да излази 2001. године? Обратите се Заводу за мере и драгоцене метале, ми нисмо надлежни.

 

Кад је тако, шта нам је преостало него да је обновимо. У међувремену „Галаксија” је наставила да се отискује у нашим и вашим срцима. Сада смо је испумпали, али не у целости. Нека њен део остане тамо где се уселила 1972. године, можда онај са штоперицом опет накратко задрема.

 

Прву посаду на полетању у космички бескрај – изворно су је наменили ваздухопловству, астронаутици и истраживању будућности – чинили су Гаврило Вучковић, Ненад Бировљев, Танасије Гаврановић, Есад Јакуповић, Милан Кнежевић, Борис Радуновић и Богољуб Самарџић. Уписани су међу звезде, свеједно што појединци још нису ни закорачили с оне стране дуге.

 

Има ли смисла описивати часопис којем су се дивили у првој Европи, а свесрдно га пригрлили у другој Југославији?

 

Суд препуштамо сваком читаоцу или читачу (нисмо заборавили ни онога што ће у споменик бити уобличен) понаособ, док буде листао прво печатано издање у новом духу и новом руху. Ако ништа друго, неколики дани протећи ће им у прелиставању. Никада није била оволико пуначка у броју страница.

 

Учини ли вам се да је ово уводно слово из „међу јавом и међ’ сном” (Лаза Костић), верујте нам да није. „Галаксија” коју држите у рукама, заиста, јесте стварна, долази из нашег (вашег) двосмерног света. Назив сталне рубрике „Трећи смер” служи једино да вас заведе у „предео сликан маштом” (позајмљено од Милорада Павића и малчице преправљено).

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 14 јануар 2019 18:32
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015