Кућа Добрих Вести

Login

Педесето извођење представе „Родољупци“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

RODOLJUPCIНа Великој сцени Народног позоришта,  вечерас је јубиларни - педесети пут изведена комедија Јована Стерије Поповића „Родољупци“, у режији Андраша Урбана, која је након извођења поздрављена дуготрајним аплаузом којим је публика наградила одличне глумце и одличну, више пута награђивану представу.

 

Ово дело премијерно је изведено на сцени Националног театра 30. октобра 2015. године, а у подели су били Слободан Бештић (Жутилов), Анастасиа Мандић (Нанчика), Сузана Лукић (Милчика), Павле Јеринић (Шандор Лепршић), Нела Михаиловић (Госпођа Зеленићка), Хаџи Ненад Маричић (Шербулић), Никола Вујовић (Смрдић), Предраг Ејдус (Гавриловић), Бранко Јеринић (Нађ Пал) и Бојан Кривокапић (Еден).

 

Зоран Карајић глумац из Шабачког позоришта после Ејдусове смрти, преузео је улогу Гавриловића.

 

У представи учествују и музичари Немања Аћимовић (бубњеви), Иван Марковић (хармоника) и Ђорђе Антић (тромбон).

 

Комедија нарави „Родољупци“, написана у периоду између 1850. и 1854. године, а праизведена је у Народном позоришту у Београду 30. децембра 1904. године у режији Чича Илије Станојевића. Предходна премијера одржана је 8. марта 1929. године у режији др Бранка Гавеле.

 

Драматурзи су Славко Милановић и Сузана Вуковић, која је и сарадник редитеља, комппозитор је Ирена Поповић Драговић, а костимограф Марина Сремац. Сценски говор урадила је Љиљана Мркић Поповић, сценски покрет Тамара Антонијевић, а сценограф је био Мираш Вуксановић.

 

Представа је освојила бројне награде, а прве две - Награда „Мија Алексић“ за најбољу представу и Специјална награда за колективну игру освојене су у марту 2016. године на 45. Позоришном фестивалу најбољих комедиографских остварења Србије ,,Дани комедије" у Јагодини.

 

На 21. Глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“, стручни жири је за најбољег глумца вечери прогласио Павла Јеринића, а жири публике награду је доделио Нели Михаиловић.

 

„Родољупци“ су тријумфовали и на првом фестивалу „Позоришно пролеће“ у Шапцу освојивши Награду за најбољу представу у целини, док је новинарски жири, састављен од представника дневних листова „Вечерње новости“, „Политика“ и „Блиц“, Награду „Залог за будућност“ доделио Бојану Кривокапићу.

 

Непуна два месеца касније, у јуну 2016. године, представа је на 61. Стеријином позорју у Новом Саду освојила три Стеријине награде (за режију, сценографско остварење и оригиналну сценску музику) и Награду Округлог стола критике.

 

У истом месецу, на 40. Данима сатире Фадила Хаџића у Загребу, „Родољупцима је припало Признање за преданост колективној игри, а четири месеца касније, у оквиру 56. Интернационалног театарског фестивала „МЕСС“ у Сарајеву освојили су Награду „Златна маска“ дневног листа „Ослобођење“ за најбољу представу у целини.

 

                       rodoljublje

 

Уследило је учешће на 24. Фестивалу ,,Вршачка позоришна јесен” где је освојена још једна Награда за најбољу представу у целини, а Предраг Ејдус је проглашен за најбољег глумца.

 

Након тога, крајем новембра 2016. године, „Родољупци“ су добили Гран при Сусрета за најбољу представу у целини на 33. Сусретима позоришта/казалишта Босне и Херцеговине у Брчко Дистрикту, док је Награда за најбољу мушку улогу припала мушком, а Награда за најбољу женску улогу - женском делу ансамбла представе.

 

Последња у низу награда, уручена је пре неколико месеци Андрашу Урбану, а реч је о Награди Удружења драмских уметника Србије за режију - ,,Бојан Ступица", за 2017. годину.

 

У предговору за ,,Родољупце" Стерија је записао да ,,докле се год будемо само хвалили, а слабости и грешке прикривали донде ћемо храмати и нећемо ни за длаку бити бољи", да ,,неваљали и покварени под видом родољубија сваку прилику за своју себичност употребљавају", да је ,,себичном довољно кад је само њему добро и кад простака може на своју руку да преокрене, а за даље се ништа не брине".

 

Стерија, иначе, у поменутом предговору, наглашава и да му није намера да баци љагу на народ, него да га поучи и освести.

 

Урбан није урадио комад ,,из епохе", већ из данашњег угла, а при осавремењавању помогло му је и само време у којем живимо. Наиме, много тога је исувише исто као и средином 19. века, када је наш славни комедиограф, пишући „Родољупце“, на веома вешт начин раскринкао такозване ,,патриоте".

 

Поставка говори о последицама идеја и манипулација, набијена је болним емоцијама и насиљем, као сирова и сурова журка на тему трагичне реалности коју сви видимо, али ништа не чинимо да то променимо.

 

У овом комаду, са елементима брехтовског театра, значајно место, као део сценске радње, припада сонговима урађеним на стихове Јована Стерије Поповића, Ђуре Јакшића, Јована Хаџића и Стевана Владислава Каћанског.

 

Јубиларно, педесето извођење ,,Родољубаца" крунисано је, осим корпе цвећа и тортом коју је на сцену, после успешно изведене представе, изнела вршилац дужности управника Народног позоришта Ивана Вујић, а свећице су заједничким дувањем угасили сви учесници представе, уз асистенцију више нас из публике, онако из даљине, али од срца.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено понедељак, 21 јануар 2019 17:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија