Кућа Добрих Вести

Login

Успешно промовисана књига „Српско војно гробље у Алжиру“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

VUKAKKAKAKAKKAПоводом 100 година од примирја у Првом светском рату, под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Друштво пријатеља Алжира и Амбасада Алжира, уз подршку Народног музеја у Београду, организовали су, недавно, свечану промоцију књиге „Српско војничко гробље у Алжиру“.

 

Књига „Српско војничко гробље у Алжиру“, зборник је радова угледних историчара, дипломата и новинара о Српском војничком гробљу из Првог светског рата, које се налази у месту Дели Ибрахим, у граду Алжиру, у којем су сахрањени 324 српска ратника, који су преминули у Алжиру током лечења.

 

Присутнима су се обратили Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, Њ. Е. господин Абделхамид Шебшуб, амбасадор Алжира, као и Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду.

 

Посебно за ову прилику, обележавајући годишњицу смрти Стевана Лабудовића, великана југословенског филма и фотографије, заслужног грађанина Народне Демократске Републике Алжир, приказан је и избор филмских журнала „Филмских новости“, чије је аутор Лабудовић. Такође, у мултифункционалној сали Народног музеја, приређена је и изложба Лабудовићевих фотографија о Српском војничком гробљу у месту Дели Ибрахим у Алжиру.

 

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, као посебан програм овог догађаја, организовалио је изложбу старих и ретких књига о Алжиру из свог фонда.

 

                    KORICA

Србија и Алжир имају дугу историју пријатељства, о којем сведочи и Збирка Алжира у Адлигату, највећа и најзначајнија у југоисточној Европи, која је настала спојем приватне иницијативе и угашених фондова државних институција, које су током више деценија сакупљале грађу о несврстаним земљама. Збирка, која се налази у Музеју књиге и путовања у оквиру Адлигата, формирана је, највећим делом, из фондова Библиотеке Лазић (од 1882), Института за међународни раднички покрет и Легата професора и дипломате, Дарка Танасковића. Удружење Адлигат, са Амбасадом Алжира и Друштвом пријатеља Алжира, планира каталогизацију и пописивање збирке, као и њено презентовање јавности и дигитализацију најважније грађе.

 

Председник Друштва пријатеља Алжира, Марко Јелић, и генерани секретар Драгиња Влк, уручили су, у име Друштва, захвалнице истакнутим пријатељима Алжира, који су својим радом и подршком, у претходном периоду, зближили два народа, и пружили значајан допринос активностима Друштва. Добитници захвалница су: Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду; Бранка Ђукић, диркеторка Новинске агенције Танјуг; Александра Куртеш, новинарка „Политике“; Виктор Лазић, председник Адлигата; Роберт Чобан, председник „Color Press Group“; „Корд магазин“; као и српске компаније, које су пословно пристуне у Алжиру, и појединцима: Енергопројекту Хидроинжењерингу а.д; Институту „Михајло Пупин“; Амџаду Мигатију из Југоимпорт СДПР-у Ј. П, и Игору Вукмирици из ПМЦ Инжењеринга.

 

Овај догађај изазвао је велику пажњу у медијима, посебно у Алжиру, који су преносили вести у наредних неколико дана од организације догађаја.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 22 јануар 2019 22:40
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија