Кућа Добрих Вести

Login

Недеља кинеског документарног филма

Оцените овај чланак
(2 гласова)

inovatitiototnАсоцијација за размену образовања између Кине и Србије организује Недељу кинеског документарног филма и Кинеско-српски фотографски фестивал младих, који ће свечано бити отворени вечерас у 18 часова у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, у Булевару краља Александра 71.

 

Оба догађаја организује Асоцијација за размену образовања између Кине и Србије са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“, BELDOCS – Међународним фестивалом документарног филма и Високом туристичком школом у Београду.

 

На свечаном отварању, присуствоваће представници амбасаде Народне Републике Кине у Београду, Министарства културе и информисања Републике Србије, културних и образовних институција, привредници из Кине и добитници награда на такмичењу.

 

Филм „У Кини Роберта Карла Коена – Трансформација и криза“, режисера Лиу Гуођуна биће приказан на свечаној церемонији отварања. Роберт Карл Коен, први је амерички новинар који је снимао документарне филмове о новој Кини, посетио је Кину још 1957. године, и поново је дошао 58 година, касније истражујући перспективу развоја у девет градова Кине, кроз интервјуе и документарно приказивање живота у Кини. Овај филм одражава дух и достигнућа нове Кине кроз период од пола века и документује велика достигнућа извршених реформи у Кини са „отварањем“ према свету кроз непознате историјске чињенице о размени између Кине и САД.

 

Током фестивала, биће приказани и филмови о животу Кинеза у Београду („Блок 70“); о развоју и просперитету Пингђу, једне врсте традиционалне кинеске опере („Улога подршке“), као и неколико филмова студената.

 

Недеља кинеског документарног филма 2019. обележава 70 годишњицу оснивања Народне Републике Кине. Зато се овогодишњи фестивал документарног филма усмерава на развој и просперитет кинеског друштва, привреде, образовања, кроз неколико филмова.

 

По речима господина Тхиан Зхана, председника Удружења за размену образовања између Кине и Србије, ове године Кинеско-српски фотографски фестивал младих привукао је више од 110 младих који се баве фотографијом, из 17 институција културе и образовања у Кини и Србији, са више од 400 њихових приспелих фотографских радова. Млади су будућност света, а фотографија је прозор да се сазна више о свету. Кинеско-српски фотографски фестивал младих отвара прозор у свет, и кроз тај прозор, свет среће светлу будућност.

 

Обе манифестације се одржавају у периоду обележавања календарске кинеске нове године, а трајаће до 15. фебруара 2019. године.

 

Асоцијација за размену образовања између Кине и Србије, као мост пријатељства, наставља да повезује иституције вишег образовања и институције културе са младим људима у обе земље, још ближе и још чвршће.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено недеља, 27 јануар 2019 13:30

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија