Кућа Добрих Вести

Login

Монографија: Небојша Глоговац

Оцените овај чланак
(1 Глас)

monografijaaaaaaa5656Удружење драмских уметника Србије, Вулкан издаваштво и Библиотека града Београда издали су књигу под називом Монографија: Небојша Глоговац. Луксузно опремљена монографија на 245 страна, са више од 100 фотографија, обухвата више целина.

 

У првој, под називом Сцене и екрани, садржани су текстови о позоришном, филмском и телевизијском опусу Небојше Глоговца из пера Горчина Стојановића, Александра Милосављевића, Мирољуба Стојановића и Драгана Илића.

 

Друга, обимом највећа целина, Речи које живот значе, садржи двадесетак поглавља сазданих од његових речи, исказа.

 

Трећу чине ауторизоване белешке. (Као гостујући предавач, 1999. одржао је једно предавање на Учитељском факултету, а белешке је начинила проф. Светлана Безданов Гостимир.)

 

Четврта, која носи назив Рекли су…, обухвата прилоге 18 реномираних уметника и стваралаца (Дејан Мијач, Бранка Катић, Јагош Марковић, Ксенија Маринковић, Горан Паскаљевић, Наташа Нинковић, Угљеша Шајтинац, Војин Ћетковић, Ленка Удовички, Дејан Дуковски, Јелисавата Сека Саблић, Рајко Грлић, Горан Шушљик, Александар Поповски, Радивоје Раша Андрић, Анте Томић). У књизи је заступљен и текст владике Григорија, епископа захумско-херцеговачког.

 

Следи део који чини документација, односно попис улога и награда, као и сажетак на енглеском језику (превод Милорад Вујошевић).

На последњим страницама, Уместо поговора, Татјана Њежић, ауторка монографије, између осталог, бележи:

 

„Мало је рећи да се човек среће с великим дилемама у настојању да склопи скицу за портрет једног импресивног уметничког и људског бића, бића чије је име Небојша Глоговац, на страницама монографије која је припадајући део наше највеће глумачке награде Добричин прстен. Колика је част била прихватити се тога посла, по одлуци председништва УДУС-а, посебна је тема. Као и питање одговорности, изазова, зебњи...

 

Небојша Глоговац је, кроз своје роле, чинио немогуће кораке који нас приближавају чудесности живота. Својим бављењем уметношћу глуме отварао је нове светове, нове хоризонте, нове видике...

 

Велики Лорка је говорио да је позориште ’један од најизражајнијих и најкориснијих инструмената за духовно уздизање једне земље и барометар који одређује њену величину или њену клонулост. Позориште треба да се наметне публици, а не обрнуто, те стога писци и глумци морају да се наоружају великим ауторитетом... Као и да се публика дâ научити, због чега треба задржати достојанствено понашање јер ће оно засигурно бити обилато награђено’.

 

И улогама и својим исказима у јавности Небојша Глоговац је био отелотворење ових Лоркиних речи. Својим опусом и постојањем учинио је да те речи постану од крви и меса. Живот сâм.“

 

Огромну захвалност за настанак ове књиге Татјана дугује Мини Глоговац и Милици Глоговац, које су јој уступиле чудесну, велику црну кутију с белим туфнама и у њој прегршт материјала, од својеврсног прес-клипинга, преко мноштва фотографија до ситница попут привезака, писамаца, позивница... Нарочиту захвалност дугује свим у књизи заступљеним ауторима прилога. Велика подршка и ослонац у сваком тренутку ауторки је био Војислав Брајовић, председник УДУС-а. Настојању да се унутар корица овог издања склопи скица за портрет импресивне уметничке и људске величине, Небојше Глоговца, немерљив допринос дала је и Маја Медић, уредница фотографије.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 08 фебруар 2019 14:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија