Кућа Добрих Вести

Login

Сви библиотекари Европе у Београду 2020. године

Оцените овај чланак
(2 гласова)

konferncijubarselonaУ Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду, под покровитељством Министарства културе и информисања Владе Републике Србије, у петак 15. фебруара биће потписан споразум о организацији годишње ЛИБЕР конференције у Београду 2020. године.

 

Споразум потписују проф. др Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке и Жанет Фрај (Jeannette Frey), председница европског удружења академских библиотека ЛИБЕР. Потписивању ће присуствовати министар културе Владан Вукосављевић, који ће окупљене поздравити пригодним говором.

 

ЛИБЕР је највеће европско удружење академских библиотека са преко 400 чланица из свих европских земаља (https://libereurope.eu/). Годишња ЛИБЕР конференција је, по броју учесника и квалитету излагања, најважнија европска библиотечка конферецнија и једна од три најважније библиотечке конференције у свету. Током три дана трајања конференције, последње недеље јуна 2020. Године, Београд ће угостити више од 450 библиотекара из свих земаља Европе и на тај начин трајно бити уписан на мапу градова који су организвали овај важан скуп. Удружење ЛИБЕР кроз пројекте и редовне активности усмерава развој академског библиотекарства нашег континента, развијајући нове услуге и инфраструктуре и координирајући развој европских библиотека. Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ чланица је удружења ЛИБЕР од 2001. године и у претходних 18 година учествовала је у великом броју активности и пројеката овог удружења, изградивши лидерску позицију у академском библиотекарству региона Западног Балкана.

 

Неки од пројеката које је Универзитетска библиотека остварила захваљујући чланству у удружењу ЛИБЕР поставили су нове стандарде у домаћем и регионалном библиотекарству. Дигитална библиотека http://www.unilib.rs/istorijske-novine/ која данас броји преко 650.000 страница претраживих материјала из бројних институција културе Републике Србије настала је као резултат пројекта Europeana Newspapers http://www.europeana-newspapers.eu/ док су први рукописи на арапском, персијском и труском језику у централни портал дигиталних објеката кутурног наслеђа Европе Еуреопеана europeana.eu унети управо из Србије и Београда, захваљујући сарадњи Универзитетске библиотеке из Београда и европског удружења академских библиотека ЛИБЕР.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 14 фебруар 2019 15:05

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија