Кућа Добрих Вести

Login

Изложба "Духови Африке - ритуална западноафричка уметност“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

duhovifarikekekekekУ Музеју афричке уметности, у петак, 1. марта 2019. у 19 часова, биће отворена нова изложба у Музеју афричке уметности, под називом: "Духови Африке - ритуална западноафричка уметност.

 

Након премијерног приказивања у Музеју Македоније у Скопљу (октобар-децембар 2018.г) изложба традиционалне ритуалне уметности из збирки Музеја афричке уметности биће отворена у матичном простору.

 

Тематски основ изложбе чини уметност западне Африке – тог специфичног културно-историјског подручја на којем су цветале бројне ликовне традиције, а које су у збиркама МАУ заступљене репрезентативним остварењима. Одабрани су предмети ритуалне намене везани за обредно-религијску праксу и корпус духовних веровања, који аутентично дочаравају богатство духовне стварности Африканаца. Управо у тим примерима народног стваралаштва је највише дошла до изражаја надахнутост стваралаца и дубина животних веровања уметника. Одабир скулптура, маски и тканина направљен је са намером да се истакне уметничка изражајност народног скулпторства Африке, које је током 20. века увршћено међу најзначајнија дела светске уметности.

 

На поставци ће бити приказано око педесет предмета ритуалног карактера – маски, скулптура, тканина, као и ловачко одело и амулети од дрвета и кости, пореклом из западноафричких народа Бага, Ашанти, Догон, Бамана, Јоруба, Сенуфо, Бауле, Дан, Бобо, Моси. Експонати су настали средином и током друге половине 20. века, а већином потичу из збирке Веде и др Здравка Печара, колекционара, донатора, и идејних твораца Музеја афричке уметности. Поставка је обогаћена фотографијама и архивским материјалом, који илуструје значења и контекст употребе ритуалних предмета.

 

Изложба траје од петка, 1. марта до 15. априла 2019. године

 

Кустоскиња изложбе је Александра Продановић Бојовић, антрополог/виши кустос. Стојимо вам на располагању за најаве, промоцију и додатне прилоге о изложби.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 25 фебруар 2019 14:41

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија