Кућа Добрих Вести

Login

„Зелена књига“ од данас у биоскопима

Оцените овај чланак
(1 Глас)

GreennbobobobkФилм Питера Фарелија „Зелена књига“ (Green Book) у коме играју Виго Мортенсен и Махершала Али, премијерно приказан на 47. ФЕСТ-у, у биоскопима почиње да се приказује од 4. марта.

На недавно одржаној додели награда Америчке филмске академије „Зелена књига“ освојила је три Оскара – за најбољи филм, споредну мушку улогу (Mahershala Ali)) и оригиналан сценарио (Peter Farrelly, Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie).

 

„Зелена књига“ је заснована на истинитим догађајима и великом пријатељству које је надилазило расне, класне и друштвене препреке током раних 60-тих година у Америци. Филм прати Френка Валелонгу, званог Тони Лип, који губи посао избацивача у једном њујоршком клубу и прихвата понуду Дона Ширлија, црног пијанисте светске класе, поставши његов возач на концертној турнеји по дубоком југу земље. На пут крећу наоружани ’Зеленом књигом’ која ће их водити кроз места која су у то време била сигурна за Афро-Американце. Суочени са расизмом, опасношћу, али и неочекиваном људскошћу и хумором, они ће бити присиљени да оставе по страни разлике како би преживели и напредовали на путу живота.

 

Ник Валелонга, најстарији син Тонија Липа, одрастао је слушајући о путовању свога оца са Доном Ширлијем. „Била је то прича коју сам имао на уму читав живот од времена када сам био младић“, каже Валелонга, глумац, писац, продуцент и редитељ (Deadfall, Stiletto, Western Yellow Rock, Unorganized Crime).

 

Валелонга је знао да ће једног дана направити филм о овом кључном поглављу из живота његовог оца, па је снимио сате видео материјала са њим који је причао о овом путовању. Такође, провео је сате разговарајући и са Ширлијем кога је знао као породичног пријатеља. „Упознао сам га када сам имао пет година“, каже Валелонга. Био је педантан, добро одевен, образован човек који је лепо говорио. Много је волео очеву породицу. Био је тако фин према мени и мом брату. Давао нам је поклоне. Био је веома посебна особа.“

                             afriaereerer

Док Валелонга види филм као оставштину очевом карактеру, он је посебно поносан што ће филм показати музички таленат Доналда Волбриџа Ширлија, виртуозног пијанисте, композитора, аранжера и извођача. „Др Ширли је био дубоко личан човек, а већина информација које су ми познате налазе се само у белешкама за његове албуме које је написао сам или у причама које је причао о себи другим људима. Детаљи о његовој историји понекад могу бити контрадикторни. Међутим, према сазнањима око њега, Ширли је посао студент на Лењинградском конзерваторијуму са 9 година и имао концертни деби са Бостон Попс са 18, настављајући да стиче вишеструке докторске дипломе и говори више језика“, каже Валелонга.

 

Ник је почео да пише сценарио са дугогодишњим пријатељем Брајаном Каријем, а затим се тиму прикључио Питер Фарели који је са својим братом Бобијем познат као сценариста, продуцент и редитељ комедија попут There’s Something About Mary, The Heartbreak Kid, Shallow Hal.

 

„Рекао сам свима да пишем своју прву драму“, каже Фарели. „Како сам упознавао ликове и њихове приче, схватио сам да је то прави чудан пар - углађени елегантни уметник и груби момак. Они су сасвим супротни и одатле долази највећи део хумора“, додаје редитељ.

                                             

Главну улогу у филму тумачи Виго Мортенсен који каже да су га код Тонија највише привукли његово срце и његова доступност. „Он је тип са којим не желиш да се петљаш“, каже глумац. „Груб и насилан, како може да делује на први поглед, он се доказује заправо као пристојан човек. Он је џентлмен и радио је свашта како би зарадио нешто новца, било као избацивач у ноћним клубовима или возач камиона за смеће или када је играо карте. Он је лик са много природне харизме и добре воље“, додаје Мортенсен.

 

 

Махершала Али, добитник два Оскара ((Moonlight, Green Book) открива да је уживао у тумачењу енигматичног карактера као што је био Дон Ширли. Због његове музичке изврсности, светских турнеја и великих достигнућа, Ширли, како Али верује, био је усамљен човек који се никада није осећао као да негде припада. „Др Ширли је имао способност да постигне велике ствари, али због времена, морао је да трпи живот компромиса“, каже глумац. „Као црни музичар који је студирао и желео да свира класичну музику, а није био у прилици, мислим да никада није заиста достигао свој потенцијал. Перцепције које ограничавају људе су одувек биле део наше културе и још увек су релевантне.“

 

Наслов филма асоцира на „The Negro Motorist Green Book“, туристички водич који је објављиван у периоду од 1936. до 1966. ’Зелену књигу’ је креирао и објављивао Виктор Хуго Грин и она је постала незаменљив алат за преживљавање Афро-Американаца који путују аутомобилом, јер је садржавала информације о местима на којима црни путници могу преспавати, обедовати и остале информације које им помажу да избегну хапшења, непријатности или насиље.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 04 март 2019 21:22

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија