Кућа Добрих Вести

Login

Пронађена изгубљена писма Николе Тесле

Оцените овај чланак
(4 гласова)

nikoaltesktlatПронађена су два до сада изгубљена и у јавности никада у потпуности доступна писма Николе Тесле Радоју Јанковићу, генералном конзулу Краљевине Југославије у Њујорку.

 

Два Теслина писма у којима Тесла пише о Михаилу Пупину, његовој болести и жељи да га посети у болници, пронађена су пре неколико дана и уз велики напор откупљена за музеје овог Удружења захваљујући залагању Виктора, Бранислава и Горице Лазић као и Александре Нинковић Ташић, Милоша Јанковића (оснивача Адлигата) и часописа Недељник.

 

Писма су од изузетног значаја за српску културу, писана су јасним ћириличним писмом а из њих се види веома близак и брижан међусобан однос Тесле и Пупина. Писма на више начина мењају познату историју односа ова два научника и потврђују њихову блискост, док у потпуности демантују познату причу о мирењу на самртничкој Пупиновој постељи, пошто је очигледно да, у тренутку писања писама, три месеца пре Пупинове смрти, сукоба између двојице великана није ни било, већ једино жеље да се што пре сусретну.

 

Писма ће бити доступна истраживачима у просторијама Адлигата од понедељка, а удружење Адлигат очекује помоћ надлежних инситутијца на њиховој конзервацији и заштити.

 

orignianta

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 08 март 2019 18:07

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија