Кућа Добрих Вести

Login

Алијанса за родну равноправност

Оцените овај чланак
(2 гласова)

NORDCOMUNIACTIONCSЧланице Алијансе за родну равноправност на овогодишњем Копаоник бизнис форуму потписале заједнички документ о посвећености компанија родној равноправности.

 

Почетак заједничког рада у оквиру Алијансе за родну равноправност свечано је обележен 5. марта потписивањем заједничког документа о посвећености компанија за родну равноправност на недавно одржаном Копаоник Бизнис Форуму.

 

Иницијатива о покретању Алијансе настала је у сарадњи компаније ИКЕА са Асоцијацијом за афирмацију потенцијала жена (АФА) и уз подршку Амбасаде Краљевине Шведске у Републици Србији.

 

Алијанса представља мрежу компанија које се залажу за повећање броја жена на руководећим и другим местима и за једнаке зараде за исти рад жена и мушкараца. Циљ оснивања Алијансе је ширење инклузивне културе у којој су жене и мушкарци равноправно цењени због свог јединственог доприноса на послу, у друштву и у породици. Иницијативи су се већ придружиле и компаније Мастеркард, Теленор, Делта Холдинг, Асеко и УниКредит банка а позив је отворен и за све остале компаније из корпоративног сектора који својим активним деловањем могу помоћи да се постигне једнака заступљеност мушкараца и жена на свим нивоима и позицијама, изједначавање зарада за исте послове и стварање једнаких могућности за напредовање.

 

Алијанса подсећа да готово 50% становништва света чине жене, али су оне и даље далеко од остварења пуне равноправности у поређењу с мушкарцима. По најновијем извештају Светског економског форума о стању родне равноправности, највећа неравноправност жена видљива је у политичкој сфери, за којом следи и неравноправност на подручју економије.

 

Документ о посвећености компанија родној равноправности потписали су представници чланова Алијансе, а присутнима се у вези са потписивањем овог веома значајног документа обратила Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, која је указала на значај и утицај подршке корпоративног сектора и позвала и друге компаније да се придруже овој иницијативи.

 

Алијанса за родну равноправност тренутно окупља компаније које запошљавају близу 5.000 запослених у Србији, а циљ је проширити га на што већи број фирми која ће размењивати знања и интерне праксе за постизање родно уравнотеженог радног окружења, једнаких плата за исти рад и једнаке заступљености жена и мушкараца.

 

У Алијанси истичу да ће у наредном периоду, активности бити усмерене на међусобно усклађивање политика родне равноправности у компанијама, укључивање нових чланица и изради стратешких циљева за постизање бољих резултата. Уз унапређење ситуације у својим радним срединама, Алијанса ће такође сарађивати и на оснаживању локалне заједнице на подручју родне равноправности. Свој допринос остварењу тог, али и других циљева, компаније ће приказати у заједничком годишњем извештају.

 

Све детаље о Алијанси и могућностима приступања су доступне ОВДЕ.

 

Одговорност је на нама – само заједно можемо направити промену.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 09 март 2019 15:00

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија