Кућа Добрих Вести

Login

Београдска Интернационална Недеља Архитектуре

Оцените овај чланак
(1 Глас)

BINAvazulllllТема четрнаесте Београдске интернационалне недеље архитектуре – БИНА 2019, ПОЗИТИВНО/АКТИВНО, скреће пажњу на актуелне и ванвременске примере деловања у урбанистичко-архитектонској пракси које карактерише позитиван и проактиван приступ разумевању и решавању просторних проблема.

 

Програм БИНА одржава се од 9. до 30. маја у Београду, Новом Саду и Панчеву, и пружа увид у вредности, савремена тумачења и назнаке могућих нових намена архитектуре настале у периоду модернизма, виђена очима „Y“ генерације (миленијалци).

 

Истовремено, кроз различите формате - изложбе, предавања, филмове и инсталације БИНА представља савремену архитектонску праксу која настаје у потпуно другачијем друштвеном, политичком и технолошком контексту, чије су основне карактеристике: брзина, диктат капитала, флексибилност и трансдисциплинарност. Како бити професионалан, остварити жељене стандарде, а истовремено остати веран етичким постулатима струке теме су о којима ће се расправљати на БИНА 2019.

 

Као и претходних година, програм манифестације је подељен у пет програмских целина: У фокусу, изложбе, предавања и семинари, шетње и излети и радионице.

 

У БИНА ФОКУСУ ове године је стваралаштво и рад уваженог архитекте Александра Стјепановића. У оквиру овог програма, на свечаном отварању манифестације, у Артгет галерији Културног центра Београда, у четвртак, 9. маја у 19 сати, биће отворена студијска изложба “Архитекта Александар Стјепановић”, аутора Јелице Јовановић, Реље Иванић и Марка Кажића. У овкру овог програма биће организована и предавања и шетња кроз објекте овог значајног архитекте социјалистичких времена.

 

БИНА изложбе које се традиционално одржавају у Ликовној галерији Културног центра Београда и галерији Артгет, као и у галерији ФЛУ и Колектив, нам ове године долазе из окружења и са севера Европе, имајући у виду да је овогодишња БИНА у знаку екологије, одрживог развоја и градње паметних зграда.

 

У оквиру гостујуће изложбе из Јужног Тирола, Аустрија, НОВА ТРАДИЦИЈА, представиће се седам архитектонских студија и уметника, а аутори и кустоси пројекта су Давид Калас (архитектура) и Лиза Трокнер (визуелна уметност).

 

МОДЕРНИ У БЕОГРАДУ (МуБГД) окупља групу архитеката (Бекић Ива, Гајић Ирена, Дуканац Далиа, Ђорђевић Стефан, Златковић Снежана, Јешић Мирјана, Стојановић Христина, Цигић Петар) са посебним интересовањем и ангажманом у области илустрације, графичког дизајна и ликовних уметности.

 

АРХИТЕКТОНСКА НАГРАДА ПИРАНЕЗИ, Пирански дани архитектуре из Словеније представљају се у галерији Колектив. Престижна међународна Пиранези награда из области архитектуре, додељује се од 1989. године и део је међународне конференције Пиран Дани архитектуре (ПДА). Награђују се најбоље архитектонске реализације саграђене у централној Европи у последње две године, а од 2008. године такође и најиновативније студентске идеје. Фокус награде је на реномираном односу савремене архитектуре у природном, културном и историјском контексту.

 

ПЛАСТИКА НЕМА ГРАНИЦЕ је site-spedific поставка архитектонског колектива БАСУРАМА, Шпанија, у сарадњи са галеријом Колектив, на Тргу Републике, и платоу испред Културног центра Београда. Басурама је уметнички колектив посвећен истраживању, стварању у култури и природи и продукцији чија се пракса окреће око одраза смећа, отпада и њихове поновне употребе у свим његовим облицима и могућим значењима. Њихов циљ је да проучавају те појаве својствене масовној производњи реалног и виртуелног смећа у потрошачком друштву, пружајући различите тачке гледишта на ову тему да би генерисати нове мисли и ставове.

 

АРХИТЕКТОНСКИ И УРБАНИСТИЧКИ КОНКУРСИ и АРХИТЕКТОНСКЕ НАГРАДЕ – сезона 2018-19, као и изложба актуелних радова архитектонских студија УРЕД и АКВС из Београда у оквиру поставке ПОНЕСИ СВОЈ ПРОЈЕКАТ, саставни су део програма БИНА 2019.

 

У оквиру програма предавања, семинара и радионица, посебно издавајамо серијал предавања САВРЕМЕНА ДАНСКА АРХИТЕКТУРА, који се организује у сарадњи са Амбасадом Данске у Србији, семинар АРХИТЕКТИ, ПРОЈЕКТАНТИ, ПРАКТИЧАРИ са учесницима из Хелсинкија и Београда, предавање ЖЕНЕ БАУХАУСА и друге.

 

Београдска интернационална недеља архитектуре позната је широј јавности и по БИНА шетњама које организује са циљем бољег упознавања архитектуре града Београда. Бесплатне тематске шетње намењене најширој публици су увек посећени сегмент наше манифестације, а ове године ћемо обићи зграду ПРИЗАД-а (садашњи Тањуг), Радио Београд, Удружену банку, старо језгро Земуна и насеље Церак-Виногради. Поред већ традиционалних шетњи кроз архитектуру Београда (Алејама Новог гробља, Јеврејско наслеђе и Жене у архитектури)и ове године планирана су два излета: у оквиру изложбе посвећене Александру Стјепановићу - обилазак Филозофског факултета у Новом Саду, и излет за Панчево.  

 

И ове године БИНА наставља са пројектом Градови дељења (Shared Cities Creative Momentum – SCCM, у оквиру ког унапређујемо живот становника приградских насеља, путем едукативних радионица и кроз мале интервенције у јавном простору (насеље Ледине). SCCM је европска културна платформа која преиспитује савремене урбане изазове европских градова. На овогодишњој БИНИ презентујемо Урбано Чвориште 2 – Мултифункционални круг. Пројекат се реализује у сарадњи са НВО Шкоглед и Основном школом “Влада Обрадовић Камени”. Урбано чвориште 2 је колективно замишљена интервенција у школском дворишту – летња учионица на отвореном јавном простору насеља Ледине – која има за циљ да унапреди квалитет живота у заједници. Заједничким промишљањем свих група који су повезане са школским двориштем дошло се до предлога решења за унапређење једног дела дворишта школе са идејом да би то место могло да постане ново место окупљања и размене.

 

Манифестацију БИНА већ четрнаест година организује Друштво архитеката Београда и Културни центар Београда, уз покровитељство Града Београда, Министарства културе и информисања Републике Србије, Инжењерске коморе, Креативне Европе; и подршку Аустријског културног форума, Амбасаде Данске и Амбасада Финске, као и бројних медијских спонзора.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 03 април 2019 12:57

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија