Кућа Добрих Вести

Login

Светски позната инсталација “Кораци“ у Београду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

InstalacijakoraciciciСветски позната инсталација под називом “Кораци” (“Passi”) италијанског уметника Алфреда Пирија биће отворена 15. маја 2019. у 15 часова у Југословенској кинотеци (Узун Миркова 1) као уметничка најава Фестивала италијанског филма.

 

Улаз је слободан, а поставка ће трајати до 31. маја 2019.

 

Инсталација “Кораци” представља изузетно успешан концепт који је реализован на местима од изузетног симболичног значаја широм света, као што су Цезаров форум у Риму (2007), Национална галерија модерне уметности (2011) и Галерија Академије у Фиренци (2012), Палата Алтемпс у Риму (2018). Ово дело се састоји од низа огледала која су постављена на поду великог атријума на улазу у Кинотеку. Унутрашњи зидови зграде, заједно са експонатима Музеја Југословенске кинотеке, рефлектују се на површину огледала удвајајући се у њој и стварајући визију простора и времена. Намера је да се створи простор који је у стању да изазове визуелно изненађење и задивљеност, како је објаснио сам уметник: “ми смо голоруки гледаоци прошлости пројектовани у време које ће доћи и у којем под нашом тежином настају пукотине“.

 

Алфредо Пири (рођен у Козенци 1957. године) један је од најпознатијих римских уметника. Своја дела је излагао на сликарским и вајарским изложбама широм света међу којима су: Национална галерија модерне уметности у Риму, Палата Те, Мантова (2013), Пројекат бијенале Андерграунд Коњиц у Босни и Херцеговини (2013), где је његова инсталација “Кораци” у сталној поставци; Национални археолошки музеј Ређо Калабрија, са сталним делом “Пиазза” (2011); Центар визуелних уметности Пескерија, Пезаро (2007); Европска кућа фотографије, Париз (2006); Бијенале у Хавани (2001); Француска академија у Риму – Вила Медичи (2000); Музеј модерне уметности МоМа ПС1, Њујорк (1999); Валтер Гропијус Бау, Берлин (1992); Венецијанско бијенале (1988). Радио је као професор на Академији уметности и дизајна у Јерусалиму, на Универзитету Ла Сапијенца у Риму, Ликовној академији у Урбину, а тренутно предаје сликарство на Ликовној академији у Аквили.

 

Фестивал италијанског филма одржаће се ове године од 21. до 26. маја у Југословенској кинотеци у Београду у оквиру другог издања Недеље италијанског филма у свету - “Fare Cinema“ и као део обележавања значајних јубилеја: 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Србије и 10 година од успостављања стратешког партнерства између Рима и Београда.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 03 мај 2019 20:51

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија