Кућа Добрих Вести

Login

Вече Моцартове музике

Оцените овај чланак
(2 гласова)

simfonijajajatat76767Један од најатрактивнијих концерата у сезони Симфонијског оркестра и Хора РТС биће одржан 15. маја, у Сава Центру, са почетком у 20 часова.

 

Биће то вече музике Волфганга Амадеуса Моцарта, на коме ће бити изведена „Концертантна симфонија“ и једно од најчувенијих дела из опуса овог аутора - „Реквијем“. Као солисти наступиће Сретен Крстић, виолина, Хрвоје Филипс, виола, Александра Јовановић, сопран, Ивана Србљан, мецосопран, Јанош Серекован, тенор и Луциано Батинић, бас. Дириговаће маестро Бојан Суђић.

 

За свега 35 година живота, од којих је, концертирајући од своје шесте године, према рачуну статистичара, време провео на путовањима, обишавши готово све земље Европе, Моцарт је створио огроман број дела у готово свим музичким врстама. Неки их називају остварењима бесмртне лепоте, дају им атрибуте непролазне вредности, божанског надахнућа и лакоће стварања. У сваком случају реч је о мајстору свог заната, који је својим опусом лествицу врхунског стварања поставио на високи ниво.

 

„Концертантна симфонија“ компонована је 1779. године, у време док је Моцарт био на европској турнеји, која је поред осталих, обухватала и Манхајм и Париз, градове који су важили да имају строгу публику. Ово необично дело представља, како многи хроничари пишу, део својеврсних Моцартових музичких експеримената да напише композицију која ће обухватити најбоље особености симфоније и концерта. Иако је написао више остварења оваквог типа, „Концертантна симфонија“, која је написана за соло виолину, виолу и симфонијски оркестар, данас је једина која је комплетно сачувана. Али, она је била и пун погодак за профињену париску публику, која је дело одлично прихватила. И не само то. Она је постала једна од најпопуларнијих композиција у Паризу у 18. веку.

 

Данас је „Концертантна симфонија“ једно од најпопуларнијих Моцартових дела. Ричард Вигмор у часопису „Грамофон“, једном од најбољих светских часописа за класичну музику, констатује да је преко 40 издања овог дела више од 20 пута било на листи најбољих. Дело је инспирисало многе уметнике да га преаранжирају за различите камерне саставе. А филмска публика имала је прилике да га слуша као примењену музику у многим филмовима, међу којима се посебно издвајају Софијин избор Вилијама Стајрона и Амадеус Милоша Формана.

 

Свакако не постоји познатији опус ултимум од Моцартовог „Реквијема“. Дело је популарност стекло делимично и због тајанственошћу обавијеној легенди о његовом настанку. Но, поред маштовитих, апокрифних верзија о непознатом гласнику, заогрнутом сивим плаштом, који од Моцарта поручује дело за анонимну особу, стварне околности настанка „Реквијема“ сасвим су тривијалне и свима познате. Но, радећи стално, у недостатку времена, већ пољуљаног здравља, имајући пред собом одлазак у Праг ради извођења „Дон Ђованија“ и премијере „Титовог милосрђа“, порученог за краљевско крунисање Леополда Другог, као и премијеру „Чаробне фруле“ у Бечу, Моцарт је, опсесивно био обузет поруџбином да напише ово дело, које је, због честих кошмара од грознице, инстинктивно предосећајући крај, назвао својом самртном песмом. На заглавље партитуре „Реквијема“ као датум завршетка композиције ставио је 1792, надајући се да ће је дотле финализовати. Али није успео. Преминуо је 5. децембра 1791. године. Комплетно завршио ставове Интроитус и Кyрие, као и вокалне деонице и континуо за секвенце: Диес ирае, Туба мирум, Реџ тремендае, Рецордаре и Лацримоса, са назнаком оркестрације и скицама завршног одсека „Реквијема“. Дело је, по налогу Моцартове удовице Констанце, која је тиме осигурала исплату поруџбине, довршио његов ученик Зисмајер.

 

Иако је мистерија поручиоца дела данас решена, мистика коју је оно са собом носило дало му је печат вечности. Иако је у питању „Реквијем“, ово је једно од најпопуларнијих дела музичке историје.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 06 мај 2019 22:43

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија