Кућа Добрих Вести

Login

Домаћа онлајн школа енглеског језика циља тржиште од 17 милиона људи

Оцените овај чланак
(1 Глас)

KINESKIRADIOOOOOOДо првих корисника су дошли путем познанстава својих предавача и директних контаката у Јапану и Кини. Након тога база се ширила уз помоћ препорука.

 

Свако ко је завршио факултет нашао се у сличном стању свести као Лазар Грујичић. Након што је претпрошле године дипломирао на Грађевинском факултету водио се идејом да не сме да постоји празан ход у процесу тражења посла и да што пре мора да нађе неки извор прихода који ће му омогућити даље стручно усавршавање и олакшати потрагу за послом у струци.

 

Негде у исто време од пријатеља је сазнао да многи млади зарађују тако што држе часове енглеског језика студентима источноазијских земаља преко интернета. Убрзо је конкурисао, прошао тренинге и интервјуе и постао онлајн тутор енглеског језика за једну азијску платформу. Једнако брзо схватио је колико је овакав вид фрееланцинг-а заступљен у Србији, али и генерално на Балкану и решио да исти посао покуша да ради мимо доминантних онлајн школа из Азије:

 

Основна идеја је била прилично јасна, поучени искуством као људи који су у овом послу увидели велике мане и недостатке у понудама наших конкурената поставили смо себи питање зашто не бисмо престали да пружамо услуге другим компанијама и уместо тога сами креирали нешто за шта проверено знамо колика је потражња и колико смо атрактивни као предавачи и људи друге културе поменутим тржиштима.

 

Тако је настала домаћа онлајн школа енглеског језика English Language Skilss Development или eLSDevelopment. Од тада до данас главним људима у компанији — Страхињи Јовановићу, Милошу Петровићу, Душану Костићу и Лазару Грујучићу — придружили су се административни, пројектни и девелопмент тим. Нарочито је необично то што су у целу причу ушли без програмера или било каквог технички поткованог чалана тима, па тек накнадно нашли особу за позицију CTO-а.

 

Систем је подељен у неколико тимова од којих је административни најважнији за сам ток целог пословања. У њему постоји шест нивоа администратора са тачно дефинисаним улогама. Ту је и хед тим који се бави нетњоркинг-ом и вођењем компаније. Јако је важно да напоменемо да имамо сталног радника у Јапану који уз обављање послова цустомер суппорт-а активно ради на промоцији наше школе и истраживању у тој земљи. Сличну улогу има и особа на Тајвану, док се у Кини још увек боримо да формирамо солидан темељ за даљи развитак и упознавање тржишта.

 

Из овога је лако наслутити и циљну групу eLSDevelopmenta.

 

Према Лазаровим речима, то су сви они који желе да уче енглески, с тим да је од јуна до октобра екипа давала приоритет јапанском тржишту где су „гађали’’ циљну групу која броји 17 милиона људи — радничку класу, пензионере и студенте.

 

Јавна је тајна да је потражња за овом услугом у Азији у константном порасту те да је и спектар интересената за учење језика у дијапазону од седам до 77 година. Занимљиво је истаћи да све три наше циљане групе имају једну заједничку црту која омогућава ефективан приступ овом броју људи, а то је изузетна жеља за упознавањем нове културе и контакт са туторима из Европе.

 

У првих неколико месеци еЛСД-у је то довело око 450 студената од којих бар 15 одсто настоје да учине активним корисницима (тј. корисницима који су након регистрације прошли бесплатне часове и претплатили се на учење у школи).

 

Почевши од јула, па до новембра 2018. године просечан број нових корисника у месецу је 90, с тим да овај број пропорционално расте од јула. Примера ради, у јулу смо имали 36, а већ у октобру више од 100 регистрованих нових корисника.

 

Најважнији показатељ равномерног раста је број одржаних часова у току једног месеца. У јулу их је било 254, а већ у новембру 1.090, с тим да један број ових часова одлази на пробне лекције које су неопходне како бисмо привукли нове студенте.

 

О томе како им стицање корисника успева у мору онлајн школа на азијском тржишту, из стартапа кажу да једном од својих највећих предности у односу на сличне платформе сматрају то што су са Балкана. А то није случај само у Јапану, него и на другим тржиштима на којима послују — Тајван, Кина, Колумбија, Турска, Кореја, Тајланд и др.

 

Поред поменутог Јапана, изненађујуће добар оџив у октобру месецу смо добили на Тајвану, где се наш квалитет сам по себи пробио и привукао јако захтевне кориснике из ове земље. Уз велики труд да пробијемо „велики кинески зид’’ и омогућимо плаћање из Кине наш сајт је постао видљив и у овој земљи где је потенцијал за раст немерљив и највећи.

 

Осим тога што су искључиво европска школа чији наставници су са подручја Балкана, еЛСД сматра да их од конкуренције издваја и квалитет. Њега учитавају из чињенице да су након шест месеци рада њихови тутори на скали од један до пет оцењени са 786 петица и три четворке. Још неке предности су и цена услуге која је значајно нижа него у другим школама, јединствен УX, као и обједињено искуство предавача који су радили у различитим онлајн школама.

 

До првих корисника су дошли путем познанстава својих предавача и директних контаката у Јапану и Кини. Након тога база се ширила уз помоћ препорука. Тестирали су различите канале промоције и начине којим је могуће постићи најбоље резултате.

 

Што се дугорочних планова тиче они су усмерени на достизање позитивног месечног биланса и између 800 и 1.000 активних студента месечно, померање фокуса на Кину, добијање приступа светским инвестиционим фондовима, стварање платформе за учење осталих светских језика, постављање сајта и услуга на нашим просторима, као и имплементацију АИ цхат ботова и корисничке подршке на глобалном нивоу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 31 мај 2019 12:08

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија