Кућа Добрих Вести

Login

Први међународни фестивал историјског филма у Голупцу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

golubactvrdjavaaaaПрви међународни фестивал историјског филма "Испор површине" одржаће се у Голупцу, на обали Дунава, од 06.до 09. јуна 2019. Фестивал представља јединствену културно историјску манифестацију у земљи и региону, јер се на читавом Балкану, једино у Ријеци, Хрватска, одржава слична манифестација последњих 6 година.

 

Организатор овогодишњег фестивала је Народна библиотека Вељко Дугошевић уз подршку Скупштине општине Голубац. Фестивал "Испод површине" ће ове године бити ревијалног карактера, са тенденцијом да већ од следеће године прерасте у такмичарски, постављен по свим најстрожим критеријумима организације међународних фестивала.

 

Програм:

 

Четвртак, 6. јун

 

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ – МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ

 

Документарно-играна филмска прича о историјату највреднијег покретног добра српске културе Мирослављевог јеванђеља

 

Петак, 7. јун

 

БОГ ДА ПРОСТИ

Филм говори о српској интелектуалној елити коју су без суђења убили партизани приликом ослобађања Србије 1944. године и сахранили у масовним гробницама. Посебан акценат је на глумцима који су убијени или на било који начин доживели тортуру.

 

Субота, 8. јун

 

БРЕВИЈАР

 

Епска документарна прича о Медитерану као колевци цивилизације, снимљена по мотивима књиге “Медитерански бревијар”, проф. др Предрага Матвејевића. Наратор Предраг − Мики Манојловић.

 

ДУНАВСКИ ВИЛЕЊАК

 

Невероватна прича о немачкој црноморској флоти која је потопљена у близини Брзе Паланке. Једини морски пролази Босфор и Дарданели су били под контролом савезника и пролаза није било. Немачки адмирал одлучује да своју флоту крајем 1944. године извуче током Дунава до Немачке. Међутим, потапају је руске снаге које су стигле до обале Дунава.

 

Недеља, 9. јун

 

МОРА ДА ОВО НИЈЕ СВЕ

 

Филм о студенту који продаје највредније шта поседује – спортске дресове − како би спасао живот болесној девојчици коју и не познаје. Њихова заједничка борба укључује целокупну српску спортску јавност у неравноправну борбу са наизглед неизлечивом болести. Нађа Новаковић побеђује болест, а Јован Симић постаје њен витез. Као у стара времена…

 

Извор: Туристички свет/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 03 јун 2019 12:09

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија