Logo
Одштампајте ову страницу

Дани Смиљане Мандукић трећи пут у Београду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ZastotitititittiУметничко-едукативна манифестација посвећена великој кореографкињи Смиљани Мандукић биће одржана и ове године у јунском и октобарском термину, а почиње 8. јуна у Битеф театру премијером плесне представе „Иверје” Хлеб театра, према концепту Сање Крсмановић Тасић, која потписује и режију и кореографију на музику Југослава Хаџића.

 

Почетна тачка процеса рада на представи „Иверје” је анамнеза три генерације чланова породица Којадиновић, Ђорђевић, Минић и Галлон, неизлечиво заражених игром.

 

Плесни сусрет 20-годишњег Андреа Галлона, играча Орландо Балета (САД) и његове баке Наталије Ђорђевић, старе 95 година, некадашње играчице Смиљане Мандукић и касније балерине у Народном позоришту, као и играча више генерација, покушаће да одговори на питања: Да ли постоји генетско памћење покрета? Да ли се љубав ка игри преноси са генерације на генерацију? Која су физичка ограничења које године доносе, и да ли се може једнако узбудљиво и надахнуто играти рукама, главом, очима?

 

Уз Андрéа Галлона и Наталију Ђорђевић, у представи играју и Јелена Минић Галлон, Гордана Којадиновић Балић, Даница Галлон, Љупче Ђорђевић, Сара Тасић и Дивна Петровић. Наступају и чланови групе Староградска Србија (Станислав Ракуљ, Катарина Латиновић, Воја Златановић, Биља Илић, Драгољуб Денић, Душица Алексов, Божидар Прибаковић, Весна Ускоковић и Зоран Ђорђевић).

 

У представи се користе делови балета “Крцко Орашћић” (Щелкúнчик) Петра Иљича Чајковског, као и варијације из балета “Гусар” (Ле Цорсаире) Адолфа Адама.

 

Сцену и тотал дизајн осмислила је Анастасиа Тасић, костим је дело Хлеб театра, за фотографију је задужена Лидија Антоновић, а за видео Милутин Лабудовић.

 

Уочи представе “Иверје”, треће издање манифестације Дани Смиљане Мандукић биће отворено на Тргу Мире Траиловић плесним програмом “Тргови плешу - покрети Смиљане Мандукић” на музику Југослава Хаџића. Тај програм, биће извођен испред Битеф театра и 9. и 15. јуна.

 

За 9. јун, такође у Битеф театру, најављена је плесна представа матураната Одсека за савремену игру Балетске школе “Лујо Давичо” у Београду “Зашто ти?” о потрази за идентитетом.

                         

Кореографију потписује Јакша Филиповац, а играју: Сандра Милошевић, Марина Јовановић, Анђела Аранђеловић, Уна Вујошевић, Анђелика Јовановић, Јелена Станић, Милица Прокић,Лана Петровић, Милица Танчић и Тамара Томашевић.

 

Након представе следи разговор са публиком, који ће модерирати Јелена Кајго.

                                                     

Организатори су за 15. јун у Установи културе Стари град најавили представљање књиге „Тако је почело, да се не заборави“ Милице Зајцев, којим почиње обележавање 112 година од рођења Смиљане Мандукић. Уједно ће бити прослављен њен 111. рођендан традиционалним дружењем "Вечерња код Бе Бе" уз уметнички програм.

 

Дани Смиљане Мандукић одржани су први пут у јуну 2017. године поводом четврт века од смрти те уметнице.

 

Манифестација је осмишљена као вид едукације нових нараштаја о личности и делу те важне кореографкиње, али и због архивирања, дигитализовања и чувања од заборава важног сегмента историје и традиције српске уметничке игре, као и због видљивости и подршке актуелним и будућим домаћим уметницима, играчима и кореографима савремене игре. Циљ пројекта је подсећање на живот и дело Смиље Мандукић, на њену улогу и значај у етаблирању савремене игре у Србији, али и позив на преиспитивање и критички осврт на положај и ситуацију савремене игре у Србији у 21. веку, на ситуацију савремених и самосталних уметника из области плеса онда и сада.

 

Смиљана Мандукић (1908-1992), плесачица, кореографкиња и плесна педагошкиња, једна од зачетница савремене уметничке игре у Србији.

 

Рођена је у Бечу, али је живела је стварала у Београду, где је основала и више од три деценије водила плесну трупу Београдски савремени балет Смиљане Мандукић, у оквиру које је остварила више десетина вредних кореографија.

 

Ауторка је књиге “Говор тела” о свом концепту рада на покрету.

 

Уметнички и педагошки рад Смиљане Мандукић обележио је многе ствараоце и педагоге савремене уметничке игре на домаћој сцени. Удружење балетских уметника Србије од 2012. године додељује награду “Смиљана Мандукић” за најбољу интерпретацију савремене игре.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 05 јун 2019 12:55
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015