Кућа Добрих Вести

Login

Умрежавање у идеји реформисања образовања региона

Оцените овај чланак
(1 Глас)

kreativivciciciccc343434Са великом жељом, ентузијазмом, срцем, двије најбоље учитељице, признате у свијету, Жељана Радојичић Лукић из Србије и Весела Богдановић из Македоније, успијеле су да окупе најбоље наставнике у региону и да удруже најјачу енергију образовања у једну велику реку образовних промијена.

 

Та лавина одабраних људи ће, оснажена новим члановима, наставити свој пут кроз 6 држава бивше Југославије уједињујући око себе људе који вјерују да „Једна књига, једна оловка, једно дијете и један наставник могу да промијене свијет.

 

ANN EX YU асоцијација наставника формирана од висококвалитетних лидера образовања спремних да око себе окупе све ентузијасте и учитељске лидере из свих држава са простора бивше Југославије спремних да заједничким снагама афирмишу и мотивишу најбоље наставнике да мијењају слику образовања у овом дијелу свијета.

 

Више о самој Асоцијацији можете прочитати на сајту.

 

Прва међународна конференција Асоцијације најбољих наставника бивше Југославије АНН ЕX YУ одржана је почетком марта ове године у Скопљу, а у периоду од 30.маја до 1.јуна, 2019. године, одржана је друга међународна конференција у Будви. Конференцији су присуствовали наставници који су добили титулу Најбољи наставник бивше Југославије, пуноправни чланови ове Асоцијације и други наставници са свих простора региона који су у реализацији ове идеје препознали свијетлију будућност за образовање.

 

Првог дана конференције одржана је радионица за чланове под симболичним називом “Сигурна наставничка кућа”. У петак 31.05.2019, другог дана конференције, добродошлицу свим присутнима пожељлела је Сања Пантовић, представница града домаћина, представљајући Културни центар Стара Будва, чији су учесници извели изванредан умијетнички програм, као и дијецу из Друге основне школе, која су у костимима представили Будву кроз вијекове. Све присутне поздравила је и представница Општине Будва у име градоначелника Будве господина Царевића. Оснивачи Асоцијације Жељана Радојичић Лукић, учитељица из Србије, и Весела Богдановић, учитељица из Македоније, поздравиле су све присутне госте са ријечима поштовања и дивљења према свим најбољим наставницима региона који су дошли на ову конференцију, да би постали дио мреже и на тај начин успоставили сарадњу са наставницима из других градова и других држава. Значајно је напоменути да су пристигли наставници најчешче самофинасирали свој боравак у Будви, да нису жалили ни вријеме ни новац, јер су им њихове државе одавно постале и тијесне и недовољне за све дијељење и размијену коју иницирају и које ће тек иницирати.

                              smeiknarrerere

У Старом граду, под отвореним небом, присутни су имали прилику да се упознају са 40 различитих образовних пројеката презентованих кроз велику постер презнетацију. Организатори су имали тежак задатак да одаберу најбоље постер презентације које су сутрадан биле изложене у конференцијској сали Хотела Будва, гђе се одржала и дођела титула “Најбољи наставник бивше Југославије”.

 

Присутни наставници су имали прилику, да у пратњи својих домаћина упознају културне и турустичке потенцијале Будве, али на један несвакидашње креативан начин. Наиме, оснивачи асоцијације су им дали идеју како се може, на један активан и креативан начин, организовати цијелодневна екскурзија која је била, прије свега, дружење и забава кроз усвајање функционалних знања у амбијенталним учионицама приморја. Подијељени у национално мијешовите групе упутили су се заједно са својим домаћинима у активан истраживачки обилазак града. Акценат је био на упознавању знаменитости кроз разне активности и изазове, а сва запажања, емоције и утиске уписивали су у Књигу утисака, која им може послужити као модел за њихове ученичке екскурзије и активности у природи.

 

У пленарном дијелу трећег дана конференције обратили су се оснивачи Асоцијације најбољих наставника бивше Југославије, Жељана из Србије и Весела из Македоније, које су пренијеле присутнима и своја искуства са финала највећег свијетског такмичења насатвника чији су финалисти и амбасадори. Након оснивача, у име домаћина скупу се обратила инспиративна Видосава Кашћелан из Завода за школство Црне Горе која се подсјетила на свој наставнички позив. Изненађење за све присутне приредили су наставници из ОШ “Бранко Радичевић” из Седлара, из Србије, презентујући освијежавујући и питак драмски комад на тему актуелних дешавања у једној школској зборници. На самом крају пленарног дијела сви наставници, заједно са гостима, отпијевали су химну Асоцијације “Земљо моја”, Исмете Дервоз Крвавац. Вијориле су се заставе свих земаља, а сви присутни нису крили емоције услијед пробуђене носталгије за животом у бившој држави. Услиједила су мотивациона предавања најбољих наставника региона на тему “Реформишимо образовање”, гђе су се присутнима представили наствници из свих држава бивше Југославије. Након изузетних предавача услиједила је и додијела титула Најбољим наставницима региона, при чему је уручено 50 признања, која ће сви они са поносом понијети у своје школе и наставити на ширењу идеје умрежавања наставника са простора бивше Југославије.

 

“Звијезду образовања”, односно улогу домаћина, најбољи наставници Црне Горе предали су колегама из Србије, уз поруку да ће се најбољи наставници региона поново окупити крајем октобра текуће године, овај пут у Београду.

 

Ова невјероватна енергија и снага, размијењена током три дана трајања регионалне конференције, дала је вијетар у леђа свима онима који су били на ивици одустајања од улога ентузијаста у својим школама. Сада је сасвим сигурно да ће се ова наставничка мрежа ангажовати на покретању реформских процеса у својим земљама, јер је дошло вријеме да се промијене у образовању иницирају из учионица, управо тих најбољих наставника региона. Охрабрује чињеница да је ова асоцијација додатно ојачана енергијом новопристиглих чланова који ће уз остало чланство истрајати у намјери коришћења предности заједничке историје, сличних образовних система, непостојања језичких баријера, блискости култура, ондносно свих оних разлика, које их и чине богатијима.

                              igrankacrnagoradfdfdf

Жељана Радојичић Лукић, један од оснивача Асоцијације најбољих наставника бивше Југославије, на свом ФБ налогу је написала:

 

“Пројекат Асоцијације најбољих наставника је био тек у повоју, а како то обично бива, сасвим случајно, неко је поделио песму „Земљо моја“ и само је кликнуло: „Ево је, то је наша химна“.

И би химна.

Ево, десило се и друго окупљање најбољих наставника бивше нам Југе. Друга земља, други домаћини, други учесници, само су емоције исте.

Песма која изазива олују у нама из педесет, шездесет, седамдесет и неке.

И овај пут, већ уз прве тактове, у пуној сали надирала је носталгија у сваком оном ко је некада живео у тој великој земљи. И нема више ни везе где сада живимо. Није битно ни који језик данас говоримо. Небитно је и којим заставама смо у том моменту били огрнути. Бујица емоција, свима нам је била иста.

То је та веза која нас спаја и зближава.

 

Извор: Кућа добрих вести/Kреативна чаролија


Последњи пут измењено четвртак, 06 јун 2019 15:23

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија