Кућа Добрих Вести

Login

Већа пажња и више новца младима у спорту

Оцените овај чланак
(0 гласова)

mostribinanisНИШ - Влада Србије усвојила је 2008. „Стратегију развоја спорта  од 2009. до 2013“  чиме су први пут у историји систематизовани и обједињени планови развоја спорта.


Стретегијом су дефинисана три најважније области деловања – спорт деце и омладине, изградње објеката и врхунски спорт, а како је у Нишу, на првој од 20 планираних трибина истакла министар омладине и спорта Србије Алиса Марић, тиме су утвврђене и области у које је ће се улагати и највећи део средстава.
- Чини се, на основу мог досадашњег сагледавања проблема у спорту, да је најтања нит финансирање школског спорта. Примат је у рукама клубова, клубови су оптерећени тржишном утакмицом и оно што могу да понуде школској популацији, одакле црпе базу, је неодовољно. Стратегија мора да препозна и елемент финансирања клубова и мислим да је ту улога локалне заједнице незаменљива, укључујући спортски савез на локалном нивоу и општинску управу – истакла је Алиса Марић.- Важећи Закон о спорту и „Стретегија развоја за период до 2013“ обавезао је локалну заједницу да „преслика“ систем финансирања са државног нивоа, што подразумева и праћење свих програма у стратегији. Сигурна сам да  је у примени ових закона, али и других аката у пракси било  одређених проблема и на оваквим трибинама, идеална је прилика да се на њих укаже, да би се кроз јавну расправу направили и предлози за евентулане  измене и допуне Закона о спорту  и осталих правилника.
Трибина је одржана у великој сали Скупштине града Ниша а са министром за омладину и спорт Србије Алисом Марић у делегацији су били и  помоћником министра за спорт Драган Атанасов и  државни секретар за спорт Предраг Перуничић. Организатори су били Спортски савез Србије и Спортски савез Ниша. Угледне званице примио је и градоначелник Ниша  Зоран Перишић. Захваљујући градоначелнику на гостопримству, Алиса Марић је истакла да је Ниш већ деценијама спортски центар који је дао бројне шампионе.
Помоћник министра за спорт Драган Атанасов је представио „Анализу акционог плана Стратегије развоја спорта за период 2009-2013“, док је професор Ненад Ђурђевић одржао предавање „Правни акти-перспективе и изазови“. Присуствовали су и председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар и генерални  Дане Корица. Делегација Министарства омладине и спорта, у којој је био и саветник за школски спорт Игор Маринковић, обишла је спортски комплекс Чаир у Нишу, чију је изградњу финансирало ово министарство.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 24 октобар 2012 15:13
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија