Кућа Добрих Вести

Login

Недеља врхунске књижевности

Оцените овај чланак
(2 гласова)

beogradskifesivalИздавачка кућа Архипелаг поводом пет година свог рада покреће Београдски фестивал европске књижевности, у сарадњи са Домом омладине Београда.

 

Четири целовечерња књижевна програма. Седам читања. Ретроспектива филмова насталих по савременој књижевности. Изложба фотографија Амерички графити.

 

Београду је потребан један велики међународни књижевни фестивал чији је кључни циљ да представља најважнија дела и најважније писце савремене европске књижевности, али и врхунској књижевности је потребна једна нова модерна тачка промоције књига и писаца, идеја и читања.

 

Београдски фестивал европске књижевности ће окупљати, представљати и промовисати најбоље изразе савремене европске и српске књижевности, најавила је издавачка кућа Архипелаг.

 

Први Београдски фестивал европске књижевности, који ће се одржати од 26. до 29. јуна, доноси четири целовечерња мултимедијална књижевна програма.

 

Међу писцима који учествују на првом Београдском фестивалу европске књижевности налазе се Петер Естерхази, Давид Албахари, Арис Фиоретос, Весна Голдсворти, Јелена Ленголд, Владислав Бајац и Ласло Блашковић.

 

Посебан део Београдског фестивала европске књижевности представља ретроспектива савремених филмова насталих по делима савремене књижевности. Међу филмовима који ће бити приказани у оквиру ретроспективе Књижевност на филму налазе се Пријатељ за бекство Одеда Давидофа (према роману Давида Гросмана), Пешчаник Саболчи Толнаија (према делу Данила Киша), Соба и по, или сентиментално путовање у домовину Андреја Хржановског (према есеју Јосифа Бродског) или Кандахар Мохсена Макхмалбафа (према роману Нелофер Пазире).

 

У оквиру Београдског фестивала европске књижевности биће представљена изложба фотографија Ласла Блашковића Амерички графити.

 

Београдски фестивал европске књижевности је отворени и мултимедијални догађај у коме се књижевност представља кроз различите форме: од књиге и јавних читања, преко округлих столова и разговора писаца с публиком, до изложби, ретроспектива савремених играних или документарних филмова потеклих из књижевности, као и видео презентација и позоришних догађаја.

 

Београдски фестивал европске књижевности одржава се у Великој сали Дома омладине Београда: сваког дана у 19 и у 20 часова су читања познатих писаца, а у 21 час је бесплатна пројекција филма из фестивалског програма Књижевност на филму.

 

Програм Београдског фестивала европске књижевности

 

   Уторак 26. јун

       19 часова: Отварање Фестивала

       20 часова: На сцени: Петер Естерхази

       21 час: Књижевност на филму: Одед Давидоф: Пријатељ за бекство (Према роману Давида Гросмана)

   Среда 27. јун

       19 часова: На сцени: Ласло Блашковић

       Отварање изложбе фотографија: Ласло Блашковић: Амерички графити

       На сцени: Арис Фиоретос

       Књижевност на филму: Саболч Толнаи: Пешчаник (Према делу Данила Киша)

   Четвртрак 28. јун

       19 часова: На сцени: Весна Голдсворти

       20 часова: На сцени: Давид Албахари

       21 часова: Књижевност на филму: Андреј Хржановски: Соба и по, или сентиментално путовање у домовину

       (Према есеју Јосифа Бродског)

   Петак 29. јун

       19 часова: На сцени: Владислав Бајац

       20 часова: На сцени: Јелена Ленголд

       21 часова: Књижевност на филму: Мохсен Макхмалбаф: Кандахар (Према роману Нелофер Пазире)

 

Организатор Београдског фестивала европске књижевности је Архипелаг, партнер је Дом омладине Београда.

 

Организацију Београдског фестивала европске књижевности подржали су Министарство културе, информационог друштва и информација, Удружење банака Србије, Амбасада Шведске у Београду, Амбасаде Канаде у Београду, Подрум Радовановић, Масел, Билборд Принт и Арт и Попкорн.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 22 јун 2019 14:39

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија