Кућа Добрих Вести

Login

Проглашени кандидати за Global Teacher Prize 2019

Оцените овај чланак
(3 гласова)

glboalrpajz343434Изабрани су победници националног такмичења за 2019. годину за Global Teacher Prize.

 

Удружење “Живојин Мишић” прогласило је победнике националног такмичења који ће се борити за титулу најбољег наставника света

Пројекат „National Teacher Prize"
део је пројекта „Global Teacher Prize“ које организује Varkey Фондација пету годину за редом.

 

Удружење “Живојин Мишић” је партнер Варкеy Фондације већ три године, што значи да је пројекат „Најбољи едукатори Србије“, још тада постао преквалификационо такмичење за „National Teacher Prize“.

 

Изузетно смо поносни што имамо ту част да у име Србије, као национални партнери Varkey Фондације, бирамо изузетне наставнике који ће нас представљати у свету.

 

Оно у шта верује тим Варкеy Фондације јесте да свако дете на свету заслужује квалитетног наставника. Због тога, заједно са партнерима граде мрежу најбољих наставника света, јер верују да ће само тако омогућити једнако образовање за све. Један од оснивача Фондације, Sunny Varkey, води се идејом да само едукација може исправити највеће проблеме које данашњи свет има, јер све почиње едукацијом.

 

Удружење “Живојин Мишић” кроз овај пројекат жели да још једном награди, похвали и охрабри изузетне наставнике у Србији и да им могућност да се нађу на једном од највећих светских такмичења у сфери образовања, „Global Teacher Prize“.

 

Ове године, изабрана су три представника Србије за ово светско такмичење, а они су испунили следеће критеријуме за даљи пласман, прописан од стране „Global Teacher Prize“а. То су употреба ефективних наставних пракси које утичу на квалитет образовања на глобалном нивоу, употреба иновативног наставног програма који је инспирисан методама који решавају нове изазове у будућности, лична постигнућа, утицај на заједницу, развијање ученика као грађанина света, препознавање њиховог рада од стране заједнице.

 

Увидом у пријаве кандидата и достављене додатне материјале, а имајући у виду критеријуме Варкеy Фондације, комисија је одлучила да на “Global Teacher Prize” пласира следеће кандидате:

 

•             Борка Петровића, наставника енглеског језика у ОШ “Стеван Јаковљевић” из Параћина,

•             Ивану Ковачевић, наставницу српског језика и књижевности из ОШ “Др Драган Херцог” из Београда и

•             Зорана Илића, учитеља разредне наставе из ОШ “Светозар Марковић” из Лесковца.

 

Овогодишњу комисију чинили су:

 

•             Бранислав Ранђеловић, в. д. директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања

•             Драгица Павловић Бабић, координатор ПИСА истраживања у Србији и сарадник Института за психологију у области образовања

•             Ивана Ценерић, координатор истраживања у Центру за образовне политике

•             Срђан Вербић, бивши Министар просвете

•             Вигор Мајић, директор истраживачке станице Петница

•             Зоран Станојевић, уредник и новинар Радио телевизије Србије

•             Удружење “Живојин Мишић”

 

Varkey фондација награђује победника овог такмичења са 1.000.000 долара.

 

Први резултати такмичења за титулу најбољег наставника света очекују се у децембру 2019. године када ће бити проглашено најбољих 50, док ће победник бити изабран у марту 2020. године у Дубаиу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија