Кућа Добрих Вести

Login

Церoмонија подизања заставе поводом обележавања дана АСЕАН-а 2019

Оцените овај чланак
(5 гласова)

ceremonijajajadsusanananПоводом обележавања 52. годишњице оснивања Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) је одржана церемонија подизања заставе у Амбасади Републике Индонезије у Београду, 8. августа 2019. године.

 

Организација прославе Дана АСЕАН-а, која се традиционално одвија у сарадњи дипломатских мисија земаља чланица АСЕАН-а у Србији (Индонезије, Малезије и Мјанмара), ће ове године по први пут укључити и Камбоџу, након недавног отварања амбасаде ове земље као четврте дипломатске мисије државе чланице АСЕАН-а у Београду.

 

Церемонији подизања заставе су присуствовали званичници Владе Републике Србије, чланови дипломатског кора из земаља Азијско-пацифичке регије, представници држава дијалог партнера АСЕАН-а и канцеларија међународних организација у Београду.

 

У свом говору одржаном у име шефова дипломатских мисија земаља АСЕАН-а у Србији, амбасадор Републике Индонезије, Његова екселенција Мохамад Чандра Виђа Јуда је истакао континуалну посвећеност АСЕАН-а јачању његова три стуба - АСЕАН политичко-безбедносне заједнице, АСЕАН економске заједнице и АСЕАН друштвено-културне заједнице, у условима суочавања са тренутним кретањима у свету.

 

Ове године, када АСЕАН посебно наглашава значај унапређивања партнерства за одрживост у циљу напредовања ка заједници окренутој будуцности, кројеној по мери људи и оријентисаној ка људима, АСЕАН наставља да придаје велику важност јачању односа са државама дијалог партнерима, секторским дијалог партнерима и развојним партнерима кроз разне постојеће оквире и програме за развојну сарадњу.

                           zastravacereonija

Указујући на обиље пословних и инвестиционих прилика које пружа регион југоисточне Азије, амбассадор Чандра је позвао Владу Републике Србије и српску пословну заједницу да искористе шансу за проширење сарадње са државама чланицама АСЕАН-а, како на економском тако и на друштвено-културном плану.

 

Током церемоније је такође најављено отварање нове зграде Секретариата АСЕАН-с у Џакарти, Индонезија, која ће подржати све већу усресређност на даљи развој АСЕАН-а.

 

Повезан концептом познатим под називом “Пут АСЕАН-а” (“АSEAN Way) заснованом на духу трајног пријатељства и поштовања политичких, економских и културних разлика између земаља чланица, АСЕАН је препознат као будућа покретачка снага глобалне економије са јасним изгледима да постане 4. највећа светска економија до 2050. године.

 

Са заједничким тржиштем и производном базом од 630 милиона људи, пројектовани раст економије АСЕАН-а премашује 5.5% годишње, што је потпомогнуто повољним демографским тредном. Након свог дуго очекиваног успостављања, Регионално свеобухватно економско партнерство (RCEP) ће функционисати као зона слободне трговине од 3.6 милијарди људи са укупним БДП-ом од 25 билиона долара, што ће донети значајан напредак правно заснованом систему глобалне трговине.

 

                                      aseannnanna

 

У свом настојању да постане заиста политички кохезивна, економски интегрисана и друштвено одговорна заједница оријентисана ка људима, АСЕАН данас представља један од најуспешнијих и најперспективнијих регионалних интеграционих процеса у свету.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 12 август 2019 12:55
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија