Logo
Одштампајте ову страницу

Креативне девојке: Харфа и вокал у електро издању

Оцените овај чланак
(1 Глас)

PLEJНедавно се на нашој музичкој сцени појавио интересантан музички састав „Playade”. Ову групу чине Јулијана Винцан (вокал) и Жељка Милошевић (харфа) и оне спајају древни инструмент са савременом музиком, радећи креативне обраде познатих песама на нов, освежавајући начин.

 

Тренутно стварају и ауторску музику, а недавно су објавиле спот за нумеру „Let Me Love You” коју у оригиналу изводе DJ Snake и Justin Bieber.Аранжман песме је измењен и изведен на харфи уз женски вокал. ДЈ Дарк Дизкобар је урадио ремиx који је дао музици стил којим управо и планирају да раде своје песме. Спот је радио Жељко Ковачевић (Фото Мрвица).

 

„Веома смо се брзо повезале и препознале да имамо сличан уметнички израз. За јако кратко време смо постигле колико би реално било у годину дана да се уради. Много смо узбуђене због нашег пројекта и пресрећне што осећамо позитивну реакцију од људи. Где год смо наступале изазивале смо велику пажњу публике и то је оно што је најбитније. Да постоји истинско интересовање за наше стваралаштво“, каже Јулијана Винцан, певачица групе.

 

До имена свог састава су дошле на веома интересантан начин. Скоро месец дана су на друштвеним мрежама спроводиле конкурс за име групе и пристигло им је преко 300 предлога. Пре само две недеље одлучиле су да назив „Playade”, односно „Плејаде“, највише описује оно чиме се креативно баве.

 

Назив Playade кроз игру речи представља мноштво лепих ствари. На српском Плејаде означава ћерке богова из грчке митологије које је Зевс претворио у звезде. Стога се тако зове и седам сјајних звезда на небу, које могу да се виде голим оком током лета. У питању је плавичасто расејано звездано јато. Грчки мит о Плејадама, повезан је и са другим причама.

 

Име Плејаде, у облику једнине, користило се и да означи групу од седам највећих александријских песника из III века нове ере, а затим и седам француских књижевника из XВИ века наше ере. Ово име симболизује и сестринство, групу/састав људи који су најбољи у некој одређеној области.

 

Корен речи се повезује и са водом, покретом, а у физици означава групу изотопних елемената.

 

„Енглеска реч Play нам је интересантна с обзиром на то да се бавимо музиком. АДА је додатно занимљива јер смо у време тражења имена проводиле доста времена управо на Ади Бојани, окружене водом у мноштву женског друштва“, каже Жељка Милошевић, харфисткиња.

 

Још док нису имале име за свој дуо, доста су свирале заједно. Ако их пратите на друштвеним мрежама, видећете где имају наредне наступе, а како саме кажу, у наредном периоду можете очекивати мноштво њихових концерата.

 

Јулијана Винцан, тако рећи, има три занимања - новинарство, певање и ПР. Све три активности доживљава и као хобије, јер неизмерно воли све чиме се бави. Сваким својим поступком гледа да промовише лепе, инспиришуће приче и ствари. Дипломирала новинарство и комуникологију на Факултету политичких наука и мастерирала Креативну филмску и телевизијску продукцију на Факултету драмских уметности.

 

Жељка Милошевић је Крагујевчанка која живи и ради у Београду, Новом Саду и Сомбору. Наставник је ускостручних предмета у оквиру смера „Дизајн звука“ у Средњој музичкој школи, активно се бави свирачким послом и едукацијом харфе, води четири удружења која се баве културом и уметношћу, а која су највише фокусирана на неформалну едукацију и решавање социјалних проблема код младих.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 13 август 2019 15:35
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015