Кућа Добрих Вести

Login

АСЕАН – 52 године постојања

Оцените овај чланак
(2 гласова)

druzinaasianТоком 52 године постојања, Удружењe земаља Jугоисточне Азије (АСЕАН) се развилo у једну од најуспешнијих регионалних организација у свету. Створенo као петочлана да би сада билo десеточлана заједница – Брунеј, Камбоџа, Индонезија, Лаос, Малезија, Мјанмар, Филипини, Сингапур, Тајланд и Вијетнам - АСЕАН наставља да повећава свој допринос одржању регионалног и глобалног мира и просперитета.  

 

Ово су биле тек неке од порука високих дипломата из земаља АСЕАН акретитованих у Србији које су изрекли на обележавању 52. годишњице оснивања Удруженја. Церемонија подизања заставе АСЕАН је одржана у Амбасади Републике Индонезије у Београду, 8. августа 2019. године.

 

Говорници из држава-чланица АСЕАН су на свечаности истакли да сада у Београду постоје четири амбасаде чланица Удружења чије особље настоји да сарађујући узајамно на најбољи начин оствари визију АСЕАН. Истовремено су пожелели добродошлицу Влади Србије и пословној заједници, као и другим земљама, да потраже могућности и повећају сарадњу са земљама чланицама АСЕАН, како у економској, тако и друштвено-културној сфери.

 

У организацију прославе Дана АСЕАН, која се традиционално одвија у сарадњи дипломатских мисија земаља чланица АСЕАН у Србији - Индонезије, Малезије и Мјанмара - ове године се укључила и Камбоџа, после недавног поновног отварања амбасаде ове земље у Београду. Церемонији подизања заставе су присуствовали званичници Владе Републике Србије, чланови дипломатског кора из земаља Азијско-пацифичке регије, представници држава партнера у дијалогу са АСЕАН, те канцеларија међународних организација у Београду.

 

Поздравни говор амбасадора Мјанмара

 

У име шефова мисија држава АСЕАН присутне је на скупу прво поздравио амбасадор Мјанмара у Србији У Мјо Аје. Уобраћању је амбасадор Мјанмара казао:

 

“Ваше Екселенције,

Часни конзули,

Даме и господо,

Добро јутро свима.

 

Пре свега желим да најсрдачније поздравим све уважене госте на овом изузетном скупу обележавања 52. Годишњице Удружења земаља Југоисточне Азије.

 

У име шефова мисија држава АСЕАН користим ову прилику да изразим моју најискренију захвалност свима који присуствујете овој свечаности АСЕАН будући да је оно учинило овај догађај још значајнијим. Веома сте нас почаствовали као представници држава са којима АСЕАН има блиску сарадњу.

 

Велико нам је задовољство да сте овде данас, у моменту јединствене прилике да поново размишљамо о стратегијама за јачање Вашег партнерства са АСЕАН.

 

Данас је Дан АСЕАН којим се обележава 52. годишњица АСЕАН.

 

Да почнем од најважнијег: Када је АСЕАН основан Декларацијом из Бангкока 8. августа 1967, утемељивачи Удружења су замислили организацију чији је првенствени задатак било унапређење мира и стабилности кроз поштовање правде и владавине права. Од тада се АСЕАН, остварујући ове принције, развијао и проширио од пет на 10 чланица Удружења.

 

Као што можда знате, АСЕАН је током протеклих деценија био у стању да оствари важне добити у смислу вредности, принципа, достигнућа у развоју, талентима, институционалној снази и спољним партнерствима. Основни принципи

 

АСЕАН за једнакост, узајамно уважавање, немешање, саветовање и сагласност, нашироко познати као АСЕАН приступ, служили су нашем региону тако што су током неколико деценија гарантовали одређени мир, стабилност и напредак.

                                 MJHANMAR

На данашњој свечаности бих желео да срдачно поздравим новог амбасадора Индонезије, Његову Експеленцију Господина Мохамеда Чандра Виђа Јуду и Отправника послова Амбасаде Камбоџе Господина Ритја Киеа, те чланове камбоџанске дипломатске мисије која је отворена недавно и сада учествују са нама.

 

Тако ми сада имамо четири амбасаде држава АСЕАН у Београду и настојаћемо да сарађујући узајамно, на најбољи начин остваримо наша виђења АСЕАН.

 

Убеђен сам да ћемо као појединачне државе и као регионални ентитет наставити да се стваралачки ангажујемо са нашим спољним партнерима на многим пољима.

 

Желео бих да изразим моју дубоку захвалност и уважавање државама-чланицама АСЕАН, Партнерима у дијалогу и осталим спољним сарадницима за њихову подршку и разумевање, што ће такође бити од корисити за АСЕАН као целину.

 

Поново бих желео да се захвалим свима који су данас овде са нама, као и свим нашим друговима из АСЕАН који су омогућили одржавање ове свечаности.

 

Чврсто верујем да ова годишња прослава Дана АСЕАН неће само означити наше АСЕАН јединство и заједницу, већ ће у годинама које долазе допринети, такође, успостављању снажнијих веза и партнерства међу чланицама Удружења, са

Партнерима у дијалогу, спољним сарадницима и Републиком Србијом. 

Хвала Вам.”

 

Говор амбасадор Индонезије

 

Ове године је амбасада Индонезије била домаћин Дана АСЕАН и окупљенима се тим поводом обратио амбасадор

Мохамед Чандра Виђа Јуда. У садржајном говору је амбасадор казао:

 

“Хвала вам амбасадоре У Мјо Аје на вашем срдачним поздравним речима

 

Екселенције, уважени гости, даме и господо,

Добро јутро,

Пре свега, желео бих да се придружим амбасадору У Мјо Ајеу и осталим представницима Мисија земаља АСЕАН и пожелим свима добродошлицу. Искрено ценимо то што сте нам се придружили у прослави 52. годишњице АСЕАН.

 

Амбасада Индонезије је почаствована што је преузела домаћинство овогодишње прославе Дана АСЕАН. Веома сам узбуђен што сам са свима вама данас, не само као нови амбасадор Индонезије у Београду, већ и зато што сам лично снажно везан за АСЕАН, будући да сам пре именовања на функцију амбасадора у Србији, обављао функцију Директора за политичку и безбедносну сарадњу АСЕАН.

 

Екселенције,

уважени гости, даме и господо,

Током 52 године постојања, АСЕАН се развио у једну од најуспешнијих регионалних организација у свету. Створен као петочлана да би сада био десеточлана заједница са више од 90 спољних земаља партнера и организација, АСЕАН наставља да повећава свој допринос одржању регионалног и глобалног мира и напретка.  

 

Но, у кретању напред, заједно са другим деловима света, АСЕАН је данас суочен са изазовима глобалне динамике, као што су брзе геополитичке, геоекономске и друштвене промене.

                                      druzinaglavni

Такође, стојимо пред другим изазовима и погодностима, од технологија које мењају начин живота које је донела Четврта индустријска револуција, промене климе и међународног криминала, па чак и смањивања поверења и поштовања регионализма и мултилатерализма. У бављењу овим динамикама, АСЕАН наставља да оснажује своја три стуба, посебно Политичко-безбедносну заједницу АСЕАН, Економску заједницу АСЕАН, те Социјално-културну заједницу АСЕАН.

 

Ове године, АСЕАН ставља нагласак на важност напретка партнерства за одрживост према заједници АСЕАН, усмереној и усредсређеној на људе и ка заједници АСЕАН окренутој будућности, која никога не запоставља.

 

Са све истакнутијом регионалном и међународном улогом, будући рад АСЕАН ће наставити да се појачава и стога захтевајући потребу да организација буде подржана одговарајућим средствима, укључујући осавремењивање капацитета.

 

У том смислу, нова зграда Секретаријата АСЕАН у Џакарти, која је отворена баш на овај дан, пружиће више простора и могућности за организовање будућих састанака Удужења и његов рад, како за чланице тако и за спољне партнере. Биће пет пута пространија од претходне зграде.

 

Екселенције,

 

Даме и Господо,

 

Раније ове године, 23. јуна, на 34. самиту АСЕАН, лидери Удружења су усвојили Саопштење о визији лидера АСЕАН за „Партнерство ради одрживости“ чији је циљ да обезбеди опстајавање у свим доменима, укључујући постојану безбедност, делотворну економију, непрестан развој и оствариву сигурност људи.

 

Лидери АСЕАН такође су усвојили кључни документ – „АСЕАН виђење Индо-пацифичког региона“. Овај документ је донет са образложењем да се регион налази у центру Азијско-пацифичког и региона Индијског океана, који су међу најдинамичнијим у свету.

 

Виђење Индо-пацифичког региона пружа оквир за практично ангажовање АСЕАН са земљама из Индијског и Пацифичког океана и усмерено је на, између осталог, предлагање оквира за вођење сарадње у региону, унапређење остваривог окружења за мир, безбедност и напредак, као и даље јачање постојећих механизама које предводи Удружење.

 

Као интегрални део процеса изградње АСЕАН заједнице, Удружење наставља да придаје велику важност оснаживању односа са партнерима у дијалогу, секторским партнерима у дијалогу и партнерима за развој у различитим постојећим оквирима и програмима сарадње ради просперитета.

 

                               DRUYIBNA

 

АСЕАН, такође, наставља да развија снажну сарадњу са другим земљама. Тренутно је у АСЕАН акредитован 91 амбасадор земаља које нису чланице АСЕАН.

 

Ове године, такође, оснажена је сарадња са спољним партнерима АСЕАН будући да су Индонезија и Вијетнам несталне чланице Савета безбедности Уједињених нација.

 

Екселенције,

Даме и Господо,

Глобална економија се тренутно суочава са мноштвом изазова, од ескалирајућих трговинских ратова до наглихпооштравања финансијских услова у свету. Упркос овој чињеници, АСЕАН наставља да буде мотор глобалног економског раста. Тренутно је трећа по величини економија у Индо-пацифичком региону и пета највећа глобално. Трећа је најбрже растућа велика економија у Индо-пацифичком региону у протеклој деценији. Преко 3,4 билиона америчких долара глобалне трговине пролази сваке године кроз АСЕАН, чиме је он постао кључно чвориште међународне размене.

 

Предвиђа се раст економија земаља АСЕАН од преко 5,5 посто годишње и чиме ће Удружње, до 2050. постати четврта највећа привреда у свету. Овај пројектовани раст је потпомогнут позитивним демографским трендом. Са становништвом од око 650 милиона људи, потенцијално тржиште АСЕАН је веће од било које регионалне организације у свету. Преко 380 милиона људи (58 посто популације) у АСЕАН млађе је од 35 година. Очекује се да ће до 2030, средња класа у АСЕАН бити више него удвостручена и бројати 334 милиона људи.

 

Када је реч о инфраструктурним пројектима, АСЕАН поседује инвестиционе могућности вредне преко два билиона долара. Превиђа се да ће дигитална економија АСЕАН до 2025. премашити 240 милијарди долара. Са 914 милиона активних мобилних конекција, готово 1,5 пута више него становника, АСЕАН представља најбрже растуће интернет тржиште у свету.  

 

Штавише, када буде употпуњено Регионално свеобухватно економско партнерство (RCEP), а надамо се до краја ове године, очекује се да ће RCEP представљати велики допринос за АСЕАН и глобалну економску сарадњу. Понудиће снажан раст на правилима заснованом глобалном систему трговине. То ће бити зона слободне трговине која обухвата 3,6 милијарди људи уз укупан домаћи производ (БДП) од 25 билиона долара.

 

Шта значе све ове претходно поменуте чињенице? У суштини, постоји мноштво пословних и инвестиционих могућности у региону Југоисточне Азије. С тим у вези, желимо добродошлицу Влади Србије и пословној заједници као и другим земљама да потраже могућности и повећање сарадње са земљама чланицама АСЕАН, као у економској тако и друштвено-културној сфери.

 

Екселенције,

 

Даме и Господо,

Искрено се надам да ћемо у блиској будућности, када будемо обележавали Дан АСЕАН у Београду, такође моћи да

уприличимо опипљиве активности попут пословних састанака, као и семинара по питањима и темама од обостраног

интереса. Поступајући тако, можемо додатно побољшати наше односе.

Још једном, хвала што сте дошли и на континуираној подршци АСЕАН коју пружају ваше уважене владе. Нека наше

земље наставе да остварују изузетну сарадњу и заједно расту у миру и напретку.

Хвала.”

 

(Наставља се)


Последњи пут измењено понедељак, 19 август 2019 15:47
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија