Кућа Добрих Вести

Login

Уметници пријавите се за Европску лабораторију вештачке интелегенције

Оцените овај чланак
(3 гласова)

AILALLALALBBПријаве за уметнике који истражују нове уметничке форме уз помоћ науке отворене су до 29. октобра, а апликације уметника из Србије улазе истовремено и у селекцију на националном нивоу.

 

Центар за промоцију науке објављује почетак другог отвореног позива за уметнике унутар пројекта Европска лабораторија вештачке интелигенције Entanglements – fair, moral and transparent AI).

 

У оквиру пројекта расписују се четири позива за уметнике (Lighthouse Residency), у сарадњи са четири научне институције. Научни партнер друге резиденције биће Futures Institute из Единбурга у Шкотској. Единбург је један од највећих светских фестивалских градова и центар истраживања вештачке интелигенције још од раних шездесетих година 20. века. Уметницима из целог света, чији се радови баве истраживањем вештачке интелигенције, машинског учења и роботике, овај пројекат пружа могућност да добију резиденцију у водећој светској научној институцији и продукцију рада у Futurelab-u Ars електронике из Линца.

 

Резиденција је осмишљена у оквиру новопокренутог истраживачког програма Еџпериентиал АИ, са циљем да подржи стварање уметничких дела радикално другачијег концепта и парадигме о етици и одговорности у вези са вештачком интелигенцијом. Кроз сарадњу са уметницима, фестивалима и АИ заједницом, овај програм развија визије будућности креиране спојем уметности, науке и актуелних домета вештачке интелигенције. Тема резиденције је „Преплети - праведна, морална и транспарентна вештачка интелигенција (“Entanglements – fair, moral and transparent AI).

 

Формално објашњење теме можете погледати на страници ОВДЕ и ОВДЕ.

 

Европска лабораторија вештачке интелигенције осмишљена је како би вештачка интелигенција са својим бројним манифестацијама била критички анализирана и научно утемељена. Пројекат ће у фокусу имати питања која превазилазе технолошку и економску сферу како би се преиспитали културни, психолошки, филозофски и духовни аспекти које у себи носи. Кроз аутентичну перспективу 13 разноврсних партнера из разних делова Европе, пројекат АИ Лаб обједињује визије, очекивања и страхове које повезујемо са концептом будуће, свеобухватне вештачке интелигенције. Великим бројем програмских активности попут изложби, едукативних радионица, конференција, предавања, перформанса, концерата, рада са менторима и резиденција, Европска лабораторија вештачке интелигенције креира јединствено окружење погодно за интердисциплинарни рад, транснационалну мобилност уметника и интеркултурну размену.

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 04 октобар 2019 15:29

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија