Кућа Добрих Вести

Login

Ноћ боема

Оцените овај чланак
(1 Глас)

nocboemamamamaНоћ боема је замишљена као културно-туристичка манифестација са циљем да подсети на споменикe као чуваре наше традиције, којих има много у ширем центру града, као и на људе чији су то споменици и чија дела су у темељима наше културе.

 

Уметнички перформанс ће се одвијaти у Католичкој порти, где ће на позоришној бини, за кафанским столом, на кратко оживети Јован Јовановић Змај, Ђура Јакшић и Мика Антић. Уз тамбураше, кроз дијалоге и монологе, приповедаће се приче из њиховог времена како би се наши суграђани и случајни пролазници упознали са њима, али и подсетили, на поучан и забаван начин, на важне личности из историје наше уметности, књижевности и културе.

 

Локација: Католичка порта 1.11.2019.

 

У периоду од 18 до 22 часа, заредом ће се изводити десетоминутни позоришни перформанси на бини према следећем распореду, док ће између перформaнса свирати тамбураши.

 

Сатница              

1.перформанс-Kафана „Липа“:                       18:00     19:30    21:00

2.перформанс-Kафана „Последњи грош“:        18:30     20:00     21:30

3.перформанс-Kафана „Код славине“:             19:00     20:30     22:00

 

1.Кафана „Липа“: Мирослав Антић je смештен у контекст по којем је остао упамћен међу својим суграђанима. Као велики боем, много времена је проводио у кафани уз своје музичаре. За кафанским столом, док тихо свира тамбурица у позадини, кроз дијалог са својим пријатељем, он ће евоцирати успомене, осветљавати различите аспекте свог живота и дати гледаоцима шансу да се насладе његовим мудрим погледима на живот и свет. Призор је смештен у кафану „Липа“ која од 19. века стоји на истој адреси у центру Новог Сада, у Милетићевој улици.

 

2. Кафана „Последњи грош“: Још један велики боем и уметник, Ђура Јакшић, смештен је у амбијент кафане „Последњи грош“ која се налазила у Пожаревцу, чијем имену је кумовао када је из свог џепа извукао задњу пару и узвикнуо „Последњи грош!“. Управо у тој кафани, одиграла се и једна чувена анегдота из његовог живота, која на прави начин осликава природу овог великог песника и сликара.

 

3. Кафана „Код славине“: Живот и песнички опус нашег славног романтичара, Јована Јовановића Змаја, представљен је у форми дијалога са његовом браћом, Корнелијем, Димитријем и Георгијем. Разговор ова четири змаја се одвија у кафани „Код славине“ која се налазила у центру Новог Сада и која је остала упамћена по томе што је Змај изнад ње отворио своју прву лекарску ординацију.

 

Сценарио: Нина Карановић

 

Глумци: Амар Ћоровић, Владимир Нићифоровић, Петар Ђурђевић, Вукашин Јовановић, Драган Петровић, Александар Кецман, Ана Павловић, Никола Симић, Јанко Магловски, Милан Милошевић и Мирко Марковић.

 

Манифестацију реализује удружење Зелени фронт уз подршку Градске управе за привреду Града Новог Садa

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија