Кућа Добрих Вести

Login

Промоција књиге „сећања 1896-2019“ Петра Књежевића

Оцените овај чланак
(4 гласова)

lepaknjiga3434343Данас је у просторијама Хотела „Палас“ одржана промоција књиге Петра Кнежевића „Сећања 1896-2019“ којој су присуствовале многе угледне званице из света туризма и угоститељства.

 

Обраћајући се присутнима Петар Кнежевић је рекао да је књига „Сећања“ настала као потреба да се у временина заборава, сетимо изузених личности, сарадника, колега из области туризма, угоститељства, образавања угоститељских кадрова и многих других.

 

Пре свега, Кнежевић у „Сећањима“ жели да отргне од заборава многе успешне привреднике, руководиоце, професоре, наставнике, великане куварства, успешне угоститеље. Књига је настала на основу података прикупљнеих директним разговорима али и подацима добијеним посрено од потомака, колега, као и на основу података из Архива Србије и монографија, часописа и друго. А жеља аутора је да сачува од заборава али и укаже онима који долазе да је традиција основа свега и да је сви морамо чувати како би се увек знало ко смо.

 

У „Сећањима“ Кнежевић не заборавља Душана Милићевића и познату кафану „Коларац“, хотел „Гранд“ оснивање школе у давне 1938 у Југ Богдановој бр.28, Леона Талвија (1879) који је 1921-23 године градио сопствени хотел „Палас“, Александра Шкерлеца (хотел Палас), Милана Вуковића и „Швајцарију“ из Врњачке Бање, Ото Радо (УГ „Вишњица“) директор „Централа“ Земун, Живојина Жику Благојевића који 1961 постаје дирекот новоизграђеног хотела „Славија“, Буду Благојевића из „Клуба књижевника“, Милорад Мишко Стевовић оснивач „Кон тикија“ Ђорђе Милошевски ресторан „Полет“, Косту Петровића из „Асторије“, до средње генерације Драгана Живковића који већ 30 година ради у „Мажестик“ и овом знаменитом месту Београда, Славољуба Вићића професора високе хотелијерске школе стковних студија у Београду, Георги Генова –удружење „Хорес“ и многих других.

 

Милош Лазић је у прологу за књигу „Сећања“ написао да је давне 1522 године на Јалији –данашњем Дорћолу отворена је прва кафана на тлу Европе у нас омиљени „дневни боравак за мушкарце“ и да је чувени Бен Акиба (Бранислав Нушић) своје „кафанске хронике“ обајвљивао у „Политици“ али да је тек (после 80 године од смрти чувеног комедиографа) Петар Кнежевић сетио његове заоставштине и саобрау међу корице ове књиге многе личности које су оставиле траг у угоститељству и туризму.

 

Због чега Београд и дан данас не покушава да сачува кафане које су ушле у историју овог града, питали су се Игор Гвозден и Душан Комленац истичући да је лане наш главни град посетило милион и по туриста а да су им је „понуђени“ ресторани које имају и код куће и да су разгледали Београд где им је посебно показиван порушен део града.

 

„Београд има чиме да се подичи, Београд има разлога да се памти и да се често посећује али то мора на прави начин да се истакне“, закључују Игор Гвозден и Душан Комленц и истичу да је књига „Сећање“ аутора Петра Кнежевића одлучно написано штиво и да мора да служи: „Старијима за подсећање, младима за наук“.

 

Аутор: Зорица Вулетић

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 31 октобар 2019 12:16

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија