Кућа Добрих Вести

Login

Ангажман фест у Дому омладине

Оцените овај чланак
(1 Глас)

AngazmannnnnnfestДом омладине Београда и Студио Центар, организују први фестивал едукативних представа за младу публику – АНГАЖМАН ФЕСТ, који ће бити одржан у Дому омладине Београда у периоду од 13. до 17. новембра 2019. године.

 

У оквиру главног програма биће изведено, у вечерњим терминима 5 позоришних представа, које се баве различитим друштвено ангажованим темама намењених младима и једна матине представа за децу која се бави проблемом интернет и вршњачког насиља.

 

Поред позоришних представа, у оквиру фестивал биће одржане и две трибине, као и три позоришне радионице, намењене средњошколцима.

 

Ангажман Фест је замишљен као први позоришни фестивал ангажованих и едукативних позоришних представа за младу публику. Кроз пет радних дана, ученици основних и средњих школа испратиће најбоље едукативне и ангажоване позоришне представе из Београда и Србије.

 

Циљ овог пројекта је пружање видљивости ангажованом театру, едукација тинејџера и приближавање важних тема младима, на начин који им приближава често неприступачан и стран медиј позоришта. Ангажман Фест је намењен деци завршних разреда основних и ученицима средњих школа, односно узрасту од 12 до 19 година.

 

ГЛАВНИ ПРОГРАМ

 

Среда, 13.11. у 20:00 – „35 КАЛОРИЈА БЕЗ ШЕЋЕРА“ по књизи Јасминке Петровић / Представа о проблему исхране и анорексије међу младима / Студио Центар, Београд.

 

Суочени са нереалистичним стандардима лепоте са којима се суочавају у поп култури, млади људи, посебно девојчице, приликом одрастања често себе доводе до озбиљних поремећаја исхране као што је анорексија Код нас, се последњих година бележи све већи пораст ове смртне болести, који се често не препознаје на време, па се открива у поодмаклој фази, када више није тако једноставно лечити овакву врсту поремећаја.

 

Четвртак, 14.11. у 20:00 – „СВИ СМО ПРИЧЕ, КОЈА ЈЕ ТВОЈА“, ауторски пројекат / Представа о одрастању и сазревању / Студио БИС, Београд.

 

Често се деси кад прођемо поред просјака, када погледамо у нечији прозор или чујемо делић разговора у мимоходу, кад нађемо нечије одбачене ствари на улици… да застанемо и помислимо – каква ли се прича крије иза тога? Овај оригиналан драмски текст настао је кроз радионичарски рад са младим глумцима, у ком они преиспитују своје приче и приче својих вршњака, са свим успонима и падовима, евоцирајући сећања на то ко су некада били, шта су желели да буду, и схватања о томе ко су сада. Заједно са публиком, запитаће се да ли су изневерили себе, или су остали доследни својим изборима до краја.

 

 

 

Петак, 15.11. у 20:00 –   “ИНДИГО”, ауторски пројекат / Представа о вршњачкој, породичној и системској несхваћености и неразумевању / ЦЕКОМ, Зрењанин.

 

Ко су људи који се не понашају у складу са наметнутим друштвеним нормама и чиме је посут њихов животни пут? Да ли родитељска подршка има реалан угао гледања, или су и њихове реакције произашле из претходног животног учења? Како образовни систем утиче на децу која теже ка нечем што одступа од осмишљеног и сервираног? Зашто немају подршку и какав је њихов одговор на негативне вршњачке реакције? Ово је представа која је експеримент о експерименту. О људској потреби да ствари буду систематизоване и укалупљене, без простора за слободу, креативно и критичко мишљење. Испровоцирани реалним искуствима младих учесника у представи, као полазном тачком процеса, настала је прича о животу једног дечака. Дечака на маргини, дечака који је друштвено неприхватљив и невидљив. Дечака који је само желео да живи и да верује у оно што живи.

 

Субота, 16.11. у 20:00 – „МРТВО МОРЕ ЗА ПОЧЕТНИКЕ“, Радоје Домановић, Јасминка Петровић / Представа о сукобу народског духа, постављених принципа и животне енергије младих / Гимназијалац, Лебане

 

Представа је рађена по мотивима књиге „Секс за почетнике” Јасминке Петровић и приповетке „Мртво море” Радоја Домановића. Сукоб духа паланке и животворне енергије полазна је основа за драмску причу коју енергично размаштавају сви актери. Од гробља до кафане, од школе до пијаце – мапирали смо места у којима дух паланке бивствује. Ауторски тим се позабавио тезом да паланка од памтивека опонаша позориште – она режира, глуми, одређује сценографију, костиме – и од тога направио позоришну представу.

 

Недеља, 17.11. у 20:00 – „РЕЧИ ОД КАМЕНА“, ауторски пројекат / Мјузикл о вршњачком и интернет насиљу / Хлеб Театар, Београд

 

Кроз сат времена уз сонгове који се уживо изводе и кореографије које причају о девојчици Милици и њеном одрастању, на један отворени, али такође шаљив и маштовит начин, проговара се о теми вршњачког, а посебно интернет насиља. У сарадњи са Позориштем лутака „Пинокио“, Хлеб театар потпуно другачије, разиграно и распевано, промрдавају се темељи овог изазова са којим деца често (не) излазе на крај и у основној и у средњој школи. Текст мјузикла је настао у блиском сусрету са децом и младима, на основу њихових прича, размишљања и коментара по питању вршњачког сајбер насиља, у току пројекта „Заједништво“, оствареног у више београдских основних и средњих школа. Овај пројекат, који је настао у сарадњи Хлеб Театра и Центра за драму у едукацији и уметности (ЦЕДЕУМ), креативним драмским методама тежи да стане на пут вршњачком насиљу.

 

У оквиру пратећег програма, биће одиграна матине представа „ГАМЕ“, подгоричког дечијег позоришног студија „Арлекин“, за децу ураста од 10 до 13 година у суботу, 16.11. од 12:00. Представа се бави проблемом вршњачког насиља и злоупотребе интернета код деце.

 

Улазнице за све представе се могу купити на свим Тицкет Висион продајним местима, као и онлине, путем сајта: Tickets.rs. Цена појединачне улазнице на благајни износи: 500 динара, док је за организоване и школске посете обезбеђен додатни попуст.

 

Пре почетка и након завршетка фестивала, 7. новембра, односно 25. новембра од 18часова у Дому омладине Београда биће одржане две трибине, од којих ће се једна бавити имплементацијом позоришних уметности у формални систем образовања и васпитања, док ће друга трибина обрађивати тему медија и друштвене девијације, односно утицај медијског садржаја на развој или превенцију одређених друштвених девијантних понашања код младих.

 

Током трајања фестивала, у просторијама Студио Центра на Врачару, биће одржане и три едукативне позоришне радионице, у којима ће учествовати ученици београдских средњих школа, који ће имати прилику да се онлине пријаве за учешће.

 

Дом омладине Београда и Студио Центар, у протекле три сезоне са великим успехом реализују едукативни позоришни репертоар за младу публику. Више од 50 одиграних представа, близу 10.000 гледалаца и 5 премијерних извођења, резултат су досадашње сарадње. Ангажман фест, представља степеницу више, односно могућност да окупимо трупе са територије Београда и Србије које се на исти или сличан начин баве едукацијом тинејџера. На тај начин учинићемо богатију позоришну понуду младима, пружићемо шансу позоришним трупама да покажу своје квалитетне представе, омогућићемо трупама које се баве младима да заједно реалзују неке будуће пројекте и на крају, али не и најмање важно, ове важне теме које се обрађују у представама, требало би да добију већи простор у јавности.Идеја ауторског тима фестивала и организатора је да Ангажман фест постане традиционалан догађај који би се одвијао једном годишње и који би временом прерастао у регионални фестивал, што би допринело доброј културној размени и подизању квалитета позоришног живота за младу публику.

 

Ангажман Фест је подржан и од стране Министарства културе Републике Србије.

 

Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине Србије

 


Последњи пут измењено петак, 08 новембар 2019 15:14

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија