Кућа Добрих Вести

Login

Изложба: „Култура лова – Донсо у традицији Бамана“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bluyaegipatМузеј афричке уметности (МАУ) организује сутра отварање нове тематске изложбе под називом „Култура лова – Донсо у традицији Бамана“.

 

Изложбу ће отворити Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова.

 

Изложба „Култура лова – донсо у традицији бамана“ представља организацију, етику, веровања и посебан статус ловаца у друштву на основу избора предмета које су сакупили др Здравко Печар и Веда Загорац у Малију и другим земљама западне Африке током шездесетих и седамдесетих година двадесетог века. Збирка ловачких предмета Здравка Печара представља посебну целину у оквирима колекције Музеја афричке уметности у Београду. Као посебна група предмета, „Афричка ловачка збирка др Здравка Печара“ је била изложена од 1973. до 1983. године у Музеју Међимурја у Чаковцу (Хрватска), његовом родном граду, а 1983. прву пут је представљена на истоименој изложби у Музеју афричке уметности у Београду.

 

Донсо је традиционални назив за ловца у култури народа Бамана, појам који је подразумевао велико знање појединца о природној средини, њеној флори и фауни, као и изузетну издржљивост, храброст и вештину у лову. Сам Печар, као страствен ловац, посвећено се доказивао и ишао у лов заједно са својим пријатељима из заједнице Бамана у Малију, који су га учили својим традиционалним знањима. Сам Печар именован је највишом ловачком титулом овог народа.

 

На изложби су приказани бројни елементи ловачке културе народа Бамана: одевни предмети (боголан тканине, традиционалне кошуље, панаталоне и капе, са разним амулетима), ловачка опрема која укључује пушке кремењаче, копља, стреле, бодеже (и др.), као и музички инструмент кору – уз чије звуке су музичари и приповедачи гриоти певали о ловачким подвизима. Посебан део изложбе чине ловачки трофеји Здравка Печара, међу којима су бибал, коба и друге врсте антилопа, савански биво, вепар, панголин и лав, као и документарне фотографије које сведоче о звању донсоа које је Печар добио од баманских ловаца у Малију.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 27 новембар 2019 15:03

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија