Кућа Добрих Вести

Login

Међународни дан професора француског језика

Оцените овај чланак
(1 Глас)

francaisssssssФранцуски језик је по заступљености пети језик у свету после мандаринског, енглеског, шпанског и арапског а на другом месту, после енглеског, као језик који се у свету изучава као страни језик. Више од 50 милиона људи, са свих пет континената, учи француски као страни језик, а више од 80 милиона учи на француском језику, рекао је новоименовани амбасадор Републике Француске у Београду Жан Луј Фалкони.

 

Амбасадор Фалкони, домаћин професорима из Београда и Србије, поводом Међународног дана професора француског језика, 28.новембра, истакао је као заједничку одговорност враћање достојанства занимању професора, а посебно професорима француског језика који је у не тако далекој историји био дипломатски језик и обавезан предмет у српским школама.

 

"Положај француског језика у Србији, као и у другим балканским земљама заслужује да наставимо заједничке напоре на промоцији језика који предајете ..." рекао је Фалкони професорима и најавио одржавање Форума франкофоне каријере, у Нишу, у марту 2020. године, као део настојања да се познавање француског језика представи као драгоцена предност на тржишту рада.

 

Улога професора је да врате достојанство француског језика и старо место на лествици светских језика посебно у процесу глобализације.

 

"Ви сте несумњиво амбасадори француског језика и желим да вам на томе захвалим и поновим да имате моју пуну подршку", закључио је Фалкони у обраћању професорима из Београда и Србије.

 

Председница Удружења професора француског језика у Србији Татјана Шотра рекла је да Србија има дугу традицију љубави према француском језику и култури али и да треба утростручити напоре како би француски одолео притиску других страних језика и да, као леп али тежак језик, не би остао предмет за који се одлучује мањина ученика.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 08 децембар 2019 20:35
Gordana Zankovic

ГОРДАНА ЗАНКОВИЋ - Рођена, живи и ради у Београду као новинар и преводилац.
Четрдесет година радног стажа провела је у обе професије, a у новинарству највећи део бавећи се питањима религије, претежно догађајима везаним за цркве и верске заједнице у Србији.

,,Кућа добрих вести" је права прилика да искуство које сам стекла у сусрету са умним људима и посебно људима од вере, филозофома, теолозима и другим који верују да је добро једино право опредељење, пренесем онима који тај пут следе и желе то да чују!

Као књижевни преводилац објавила је више превода са француског, италијанског и енглеског језика. Судски је тумач за француски језик.

Завршила је Девету београдску гимназију и Филолошки факултет, одсек за романистику.
Мајка је две предивне ћерке Милице и Невене!

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија