Кућа Добрих Вести

Login

Дани словеначког филма

Оцените овај чланак
(2 гласова)

DANISLOVENACKOGFILMAМанифестација Дани словеначког филма, која се ове године одржава пети пут, отворена је у Југословенској кинотеци приказивањем дигитализоване верзије филма Франца Штиглица „Не плачи Петре” и изложбом о његовом животу и делу, поводом стогодишњице од рођења овог класика словеначке кинематографије.

 

Филмска ревија је почела целовечерњом пројекцијом филма „Нећу више да будем лузерка“, редитељке Урше Менарт, прошлогодишње добитнице награде Весна на фестивалу у Порторожу, а потом и кратким филмом „Рај“, Митје Личана и Соње Просинц, добитника овогодишње Весне на фестивалу у категорији кратких играних филмова.

 

Дане словеначког филма отворили су заменик амбасадора Републике Словеније, Роман Вајкслер и драмски уметник, Светозар Цветковић и уметнички директор фестивала, Драгомир Зупанц. Свечаном отварању су присуствовале многе познате личности српске и словеначке културно-уметничке сцене.

 

„Оваква манифестација је помогла да се поново успостави релација између две кинематографије које су некада биле једна. Ми смо неговали сусрете између филмских центара Словеније и Србије, због којих данас постоји врло добра сарадња. На тај начин смо направили однос који нам је донео седам филмских пројеката у мањинској копродукцији” изјавио је уметнички директор фестивала, Драгомир Зупанц.

 

Глумац Светозар Цветковић се присетио својих почетака када је, на опште одобравање комисије на пријемном испиту за глуму, на Факултету драмских уметности, имитирао једног словеначког водитеља и да је први професионални ангажман по дипломирању била улога Матијажа Зупанчића. На свечаном отварању он се присетио и значајних словеначких глумаца који су оставили траг у југословенској кинематографији.

 

Београдска публика ће до понедељка 9. децембра, у згради Југословенске кинотеке (Узун Миркова 1), имати прилику да погледа осам дугометражних филмова (три играна и пет документарних), и седам краткометражних филмова (четири играна и три документарна филма).

 

Филмови са главног програма биће у истом периоду приказани у Београду, Новом Саду Смедереву, Ковину, Панчеву, Нишу и Вршцу.

 

Организатори Дана словеначког филма је Друштво Словенаца у Београду – Друштво САВА.

Манифестацију подржавају Филмски центри Србије и Словеније, Министарство Културе и информисања Републике Србије, Урад Републике Словеније за Словенце в замејству ин тујини, Министарство за зунање задеве Републике Словеније, Национални савет словеначке националне мањине Републике Србије, Југословенска кинотека у Београду и Словеначка кинотека у Љубљани.

 

Пројекције филмова су бесплатне, све информације и целокупан репертоар можете да погледате на сајту Друштва Словенаца у Београду – Друштво САВА.

 

Поред филмског програма, осмишљени су и пратећи програми ДСФ 2019, који ће садржајно употпунити ову манифестацију пријатељства и доброг филма..

 

Пратећи програм током Дана словеначког филма

 

Округли сто на тему: Франце Штиглиц, словеначко-југословенски филмски стваралац, одржаће се у суботу, 7. децембра у мулти-Сали ЈК на другом спрату, са почетком у 13 часова. Говорићемо о филмском опусу Штиглица и његовом наслеђу данас, као и актуелним односима и сарадњи словеначке и српске кинематографије. На Округлом столу и Трибини имаћемо прилику да поздравимо госте и гошће ДСФ 2019 из Кинотеке Словеније, Филмског центра Словеније и словеначког филмског архива, ауторе и ауторке филмова у програму, а разговор ће водити др Ивана Кроња.

 

Франце Штиглиц (1919-1993), истакнути сценариста, филмски и ТВ редитељ, публици је најпознатији по остварењима „На својој земљи“ (1948), првом словеначком целовечерњем звучном филму, „Девети круг“ и „Балада о труби и облаку“, док је његова антологијска „Долина мира“ из 1956. приказана на ДСФ 2016. Штиглиц је био председник Удружења филмских радника Словеније, директор Виба филма, Министар културе, као и професор и Декан на љубљанској Академији за позориште, радио, филм и телевизију.

 

У недељу, 8. децембра, са почетком у 12 часова у ЈК у Узун Мирковој биће одржана презентација Киноатељеа Горица.

 

Трибина на тему: Граница одржаће се у понедељак, 9. децембра у мулти-Сали ЈК на другом спрату, са почетком у 13 часова.

 

Трибина Граница дотаћи ће се филмске уметности, етнологије, антропологије, географије и политичке историје, а њен фокус биће мањинске културе и њихов начин живота, словеначке и друге етничке мањине у граничним подручјима Региона и некадашње СФРЈ. Трибину прате најновији филмови Матјажа Иванишина, Јожета Глажара, Штефана Кардоша, Бориса Јурјашевича и Јожета Долмарка у програму ДСФ 2019. Разговор ће водити мр Андрија Димитријевић, професор Факултета драмских уметности, УУ у Београду.

 

Пројекције филмова су бесплатне, све информације и целокупан репертоар можете да погледате на ОВОМ линку.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија