Кућа Добрих Вести

Login

Награда „Доситеј Обрадовић” угледном лекару и хуманисти

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dositejobradovicccccccЖири за доделу награде „Доситеј Обрадовић“ за животно дело једногласно је донео одлуку да се награда за животно дело за 2019. годину, додели проф. др Светомиру Бојанину.

 

„Наш водећи дечији психијатар, лекар, педагог, етичар, хуманиста, посвећеник и поуздани чувар свих оних вредности које су утемељене у историју и културу српскога народа, својом сталном бригом о деци и школи, језику и књизи, духовности и народном просвећивању, у свему је близак делу и идејама које су истим стазама водиле нашег просветитеља Доситеја Обрадовића. Рано се опредељује и истрајава да живот посвети младима, њиховом менталном здрављу и школи коју сагледава у њеној дијахронији од античких па све до модерних времена. Дневна болница за децу у Институту за ментално здравље у Београду од 2012. године носи његово име. Тако је он, како сам каже, добио орден сачињен од времена које траје”, наводи жири у образложењу одлуке.

 

„У својим радовима превасходно истиче начела ољуђености, а то значи препознавања другога у себи и себе у другима. Доброта и љубав, како каже, стоје у темељу нашег бића па нас ни смрт не може поништити у очима оних који нас воле. Он истиче да не постоје коначна знања и готова решења јер висине узлета и дубине падова једнако прате човека од његова постанка све до данас на његовом људском путу сумњи и посртања. Трагање за смислом подразумева да је дете мера човековог постојања па и могућности да, ако сачува дете у себи, човек још са земље може да додирне небеске висине. И сами наслови његових обимних и занимљивих студија осмишљени су у маниру најбољих аутора, хеленских и римских. Да укажемо само на неке: Школа као болест; Тајна шкое; Зашто слаб успех у школи; Духовност, психијатрија и млади; Гордијев чвор младости; Волети али како; Четири есеја о доброти; Под дрветом сазнања добра и зла; Пријатељски разговори дечијег психијатра са родитељима и васпитачима. Професор Бојанин је годинама активан и у пољу хуманитарно-милосрдног рада па са тим циљем своје стручне савете пружа и у Православном пастирско-саветодавном центру Српске православне цркве, Архиепископије београдско-карловачке”, додаје се.

 

„На доситејевском путу буђења и неговања доброте, слободе и одговорности у појединцу и заједници, универзитетски професор Светомир Бојанин је својим постигнућима у теорији и пракси утиснуо неизбрисив печат напретку неуропсихологије, специјалне педагогије, дечије психопатологије и сродних струка. Целоживотном својом посвећеношћу детету и његовом здравом развоју, професор Бојанин је као лекар, наставник и дечији писац био и остао узор и путоказ нараштајима ученика и стручњака. Посебно импонује његова научнокњижевна есејистика, инспирисана хуманистичким увидима о вечитој тајни личности и путевима њеног пуног очовечења на раздаљини од хеленског до савременог доба, писана живим прозрачним стилом. Уверени смо да је проф. др Светомир Бојанин, неуморни прегалац и поштовалац Доситејевог просветитељског дела, по свему заслужан и достојан да прими награду с Доситејевим именом и знаком”, истиче жири који је радио у саставу: Мирко Васиљевић, Славко Гордић, Војислав Јелић (председник), Марко Недић, Драган Симеуновић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 18 децембар 2019 14:46

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија