Кућа Добрих Вести

Login

Изложба алжирског модерног сликарства

Оцените овај чланак
(4 гласова)

alzirposlodavacДруштво пријатеља Алжира, у сарадњи са Галеријом ’73, у среду, 15. јануара 2020. године, с почетком у 18 часова, организује свечано отварање изложбе слика алжирских сликара млађе генерације, Саида Рахманија, професора и његових колега Мустафе Аиша и Моктара Гарадија, и тако своје сликарство представе београдској публици.

 

Рахмани Саид, кoји је и иницијатор изложбе, изјавио је да жели да сви његови снови постану стварност: „Моје слике увек говоре, или се баве шиљастом одећом, због њихових експресивних симбола и дубоких конотација, које представљају нашу стварност, да се осећамо срећним, ако икада очистимо нашу наглашену одећу, која оставља друге на добар утисак и репутацију о себи“.

 

У другом делу вечери, биће представљено друго издање књиге „Алжирска хроника“, о којој ће говорити аутор, Србољуб Манојловић, дугогодишњег дописника новинске агенције Танјуг из Алжира.

 

„Алжирска хроника“ је збирка одабраних дописничких текстова, записа и путописа, новинара и публицисте, који је, током осам година, извештавао југословенску јавност о многобројним политичким, друштвеним, културним и другим догађајима.

 

                                            alzirodelo

Манојловић радио је у листовима „Младост“ и „Политика експрес“ и у новинској агенцији Танјуг, у Београду. За новинарски рад добио је Награду нoвинске куће „Политика“ 1976. и Награду „Светозар Марковић“ 1979. године. Објавио је и неколико фељтона и више прилога у часописима и зборницима.

 

Уверени смо да је су ова изложба и промоција књиге још један значајан културни догађај у вишедеценијском низу манифестација српско-алжирског пријатељства, и да ће побудити интересовање многих уметника и других, да посете ову пријатељску земљу и упознају њихову уметност.

 

Свечаном отварању изложбе слика и промоцији књиге, присуствоваће и Абделхамид Шебшуб, амбасадор Алжира у Србији.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 14 јануар 2020 15:39
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија