Кућа Добрих Вести

Login

Пет страних књига из 2019. које треба да прочитате

Оцените овај чланак
(2 гласова)

serotoninfdfdfdfdfНаши издавачи ишли су у корак са светом, објављен је велики број књига из различитих култура. Пет најупечатљивијих одабрала је Сања Милић.

 

"Црвена кејла" – Исак Башевис Сингер

 

Сингеров роман "Црвена Кејла" написан на јидишу средином 70-их мало је познат. Проглашен је гангстерским и еротским штивом, а реч је о историјском, социјалном роману са мелодрамским заплетом. Приповедајући о рабиновом сину који, уочи Великог рата, са проститутком бежи из Пољске у Америку, писац отвара питања вере, љубави, достигнућа – питање смисла људске егзистенције.

 

"Серотонин" – Мишел Уелбек

 

И Уелбеков "Серотонин" одликује амбивалентност главног јунака који осцилира између Обломова и терористе, тражећи срећу путовањем у боље и лепше јуче. Уелбек даје невеселу слику савременог француског друштва, пише о Влади која све подређује слободном тржишту, о суровости медија, распаду породице, депресији као масовној болести и љубави као неостваривом идеалу.

 

"Неки неће доспети у пакао" – Захар Прилепин

 

Књига Захара Прилепина "Неки неће доспети у пакао" мистификаторски одређена као "роман-фантазмагорија", је прворазредна аутобиографска проза о рату у Донбасу са кратким излетима у Москву и Србију. Болно дирљиво сведочење о Прилепиновом разочарању у све што му је било свето, сем у сопствену породицу и у уметност, а то нису ни мале, ни небитне ствари.

 

"Ја немам своје име" – Ју Ху

 

Збирка прича "Ја немам своје име" Ју Хуа не може да се чита у даху. Сувише је снажна и тамна. Од љубави и ероса до третмана сиромашних или душевно оболелих у кинеском друштву и односа према смрти, писац тематизује све што нас се тиче и вешто и поетично доводи читаоца до снажних емоција и до сусрета са нерешивим етичким дилемама.

 

"Седам добрих година" – Етгар Керет

 

Да не би све било тако црно, препоручујемо приповедачку књигу Етгара Керета "Седам добрих година", тим се причама смејете наглас и онда када би било логично да плачете. Нарастајући антисемитизам на "цивилизованом" Западу, свакодневни живот у Израелу под претњом ваздушних напада, верски фанатизам, болест и смрт - Керет је занатски вешто упаковао у много добронамерног, топлог хумора који греје у ове зимске дане.

 

Извор: РТС

 

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија