Кућа Добрих Вести

Login

Дан заштите података о личности

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zastitapodatakadfdfdfdfdfДан заштите података о личности, у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности биће одржан сутра од 10,30 до 13,30 часова, у свечаној сали Kлуба посланика, у улици Толстојева 2, у Београду.

 

 

Скуп ће отворити: Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности; њ.е. Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији; њ.е. Андреа Оризио, шеф Мисије ОЕБС у Србији; Тобијас Флесенкемпер, шеф Мисије Савета Европе у Београду; Мајк де ла Роса, директор УСАИД у Србији и Игор Вуље, Агенција за заштиту особних података Републике Хрватске.

Том приликом повереник ће представити стање у области заштите података о личности у Србији, посебно изазове у примени Закона о заштити података о личности. Такође, биће представљена и публикација бр. 5 „Заштита података о личности, прописи“. У прилогу је програм скупа.

 

У Србији је 22. августа 2019. године почео да се примењује Закон о заштити података о личности ("Сл. гласник РС" бр. 87/2018) који је усвојен 13.11.2018. године. Разлози за доношење овог прописа су, са једне стране, неадекватна решења садржана у претходном Закону о заштити података о личности, а са друге потреба за усклађивањем са савременим европским стандардима, садржаним пре свега у Општој уредби о заштити података о личности (ГДПР).

 

Нови Закон о заштити података о личности наметнуо је бројне нове обавезе органима власти и Поверенику, а период прилагођавања од девет месеци није био довољан за адекватну припрему за примену овог прописа. Имајући то у виду, Повереник је тражио одлагање примене овог закона, сматрајући да органи власти нису у потпуности спремни за примену новог Закона, али то није прихваћено.

 

На основу овог закона, Повереник је усвојио осам подзаконских аката који ближе уређују ову област, а Влада РС један. Законска је обавеза да се до краја 2020. године одредбе свих других закона који се односе на обраду података о личности ускладе са Законом о заштити података о личности.

 

Такође, Законом о заштити података о личности проширена су права лица, нпр. олакшан је начин на који грађани дају сагласност док послују преко интернета, што раније није био случај; или, успостављено је и право на брисање података, те је Повереник већ имао неколико случајева у којима је од руковаоца захтевано брисање података из електронских издања новина, као и садржаја са Youtube.

 

У складу са Законом, 2.133 руковаоца доставило је Поверенику евиденцију о лицу за заштиту података о личности, од чега око 1.450 органа јавне власти. Забрињава податак да више од 11.000 ових органа који има законску обавезу да то учини.

 

Даље, од почетка примене Закона, измењен је и поступак надзора, који се у иницијалној фази спроводи слањем контролних листа руковаоцима података како би се извршила својеврсна самопроцена. Анализом одговора из достављених скоро 1.000 попуњених контролних листа, Повереник констатује да бројни руковаоци имају недоумице око примене Закона, као и у погледу давања одговора на питања која су наведена у контролним листама, иако ова питања садрже и упућивање на конкретне законске одредбе.

 

Од почетка примене Закона о заштити података о личности, два случаја су посебно привукла пажњу јавности. Прво, у поступку надзора над радом Црвеног крста у Медвеђи, поводом неовлашћеног приступа подацима о личности корисника услуга ове организације, изречена је казна за прекршај, док је у другом случају - објављивања података о личности из исказа осумњиченог отмичара малолетне М.К, што је за последицу имало објављивање ових података у медијима, Повереник поднео кривичну пријаву.

 

Имајући у виду описано стање, Повереник је од јула месеца 2019. године, у сарадњи са партнерским институцијама, реализује обуке надлежних представника руковаоца и обрађивача података о личности, с циљем да се што боље и што пре оспособе за примену Закона о заштити података о личности. Тако је широм Србије организовано четрдесетак обука којима је обухваћено око 2.500 лица, а у 2020. години спровођење ових обука биће и даље једна од основних активности Повереника.

 

Повереник је сачинио нови Правилник о систематизација радних места, са већим бројем извршилаца, у складу са бројним новим обавезама које произилазе из Закона о заштити података о личности. Иако је Повереник предао овај правилник Народној скупштини крајем јула 2019. године, још увек није примио никакав одговор, због чега бројне активности Повереник спроводи са недовољним бројем запослених.

 

Извор: Кућа добрих вести/Медија центар


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија