Кућа Добрих Вести

Login

Психологија одуговлачења: Немојте више одлагати обавезе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

deadline34343434Одуговлачење је нешто са чим већина људи има бар мало искуства. Сви знамо за изреку: ’Што можеш данас не остављај за сјутра’, али колико људи се тога и придржава?

Уместо да учите или урадите нешто корисно, вјероватно сте небројано пута ухватили себе како гледате ТВ (чак и оно што вас не занима претјерано), ажурирате Фацебоок или зурите у празно, само да не би радили нешто конкретно што вам је обавеза.

 

Избегавање кућних послова, задатака за посао или факултет, може имати велики негативан утицај на све сегменте вашег живота.

 

Зашто људи одуговлаче?

 

Како би пронашли разлоге зашто упорно одлажу неке ствари, људи се користе бројним изговорима и рационализацијама како би оправдали своје понашање. Према истраживачима Туцкману, Абрyу и Смитху, постоји 15 кључних разлога зашто се људи тако понашају:

 

Не знају шта треба да ураде

Не знају како нешто треба да ураде

Не желе нешто да ураде

Не маре да ли ће нешто бити урађено или не

Не маре ни када се нешто уради

Не осјећају се расположено да ураде оно што треба

Имају навику да чекају посљедњи тренутак

Верују да боље раде под притиском

Мисле да све што треба, могу да ураде у посљедњем тренутку

Недостаје им иницијатива да се покрену

Заборавни су

Кривицу сваљују на болест или прехладу

Чекају прави тренутак

Потребно им је вријеме да размисле о задатку

Одлажу један задатак како би се посветили неком другом

Негативан утицај одуговлачења

 

Нажалост, одуговлачење може имати негативан утицај на бројне области живота, укључујући и ментално здравље. У студији из 2007, истраживачи су дошли до сљедећих закључака: на почетку семестра, студенти који су склони одуговлачењу, пријавили су мањи број болести и показали нижи ниво стреса, у односу на студенте супротне њима. Међутим, на крају семестра, дошло је до обрта: студенти склони одлагању задатака пријављивали су виши ниво стреса и обољења.

 

Одуговлачење утиче негативно и на ваше друштвене односе. Било да је ријеч о договорима, молбама, састанцима – на овај начин стављате терет на леђа људима око вас. Ако имате навику да се касно укључите у неки пројекат или план, људи који зависе од вас – пријатељи, породица, колеге, лако могу постати огорчени због вашег понашања.

 

Извор: Кућа добрих вести/Bankar.me

 


Последњи пут измењено понедељак, 27 јануар 2020 13:55

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија