Кућа Добрих Вести

Login

Додела награде "Доситеј Обрадовић"

Оцените овај чланак
(1 Глас)

zaduzbinadositejЗадужбина „Доситеј Обрадовић“, у недељу 23. фебруара са почетком у 18 часова организује доделу награде за животно дело професору Светомиру Бојанину.

 

Награда ће бити додељена у Народном позоришту у Београду, на сцени Раша Павловић.

 

У образложењу жирија за доделу награде наводи се да је професор својим послом, посвећеношћу и бриом о деци у свему близак идејама нашег просветитеља Доситеја Обрадовића.

 

„Наш водећи дечији психијатар, лекар, педагог, етичар, хуманиста, посвећеник и поуздани чувар свих оних вредности које су утемељене у историју и културу српскога народа, својом сталном бригом о деци и школи, језику и књизи, духовности и народном просвећивању, у свему је близак делу и идејама које су истим стазама водиле нашег просветитеља Доситеја Обрадовића. Рано се опредељује и истрајава да живот посвети младима, њиховом менталном здрављу и школи коју сагледава у њеној дијахронији од античких па све до модерних времена. Дневна болница за децу у Институту за ментално здравље у Београду од 2012. године носи његово име. Тако је он, како сам каже, добио орден сачињен од времена које траје“, наводи се у одлуци жирија.

 

„У својим радовима превасходно истиче начела ољуђености, а то значи препознавања другога у себи и себе у другима. Доброта и љубав, како каже, стоје у темељу нашег бића па нас ни смрт не може поништити у очима оних који нас воле. Он истиче да не постоје коначна знања и готова решења јер висине узлета и дубине падова једнако прате човека од његова постанка све до данас на његовом људском путу сумњи и посртања. Трагање за смислом подразумева да је дете мера човековог постојања па и могућности да, ако сачува дете у себи, човек још са земље може да додирне небеске висине. И сами наслови његових обимних и занимљивих студија осмишљени су у маниру најбољих аутора, хеленских и римских. Да укажемо само на неке: Школа као болест; Тајна шкое; Зашто слаб успех у школи; Духовност, психијатрија и млади; Гордијев чвор младости; Волети али како; Четири есеја о доброти; Под дрветом сазнања добра и зла; Пријатељски разговори дечијег психијатра са родитељима и васпитачима. Професор Бојанин је годинама активан и у пољу хуманитарно-милосрдног рада па са тим циљем своје стручне савете пружа и у Православном пастирско-саветодавном центру Српске православне цркве, Архиепископије београдско-карловачке“, додаје се.

 

„На доситејевском путу буђења и неговања доброте, слободе и одговорности у појединцу и заједници, универзитетски професор Светомир Бојанин је својим постигнућима у теорији и пракси утиснуо неизбрисив печат напретку неуропсихологије, специјалне педагогије, дечије психопатологије и сродних струка. Целоживотном својом посвећеношћу детету и његовом здравом развоју, професор Бојанин је као лекар, наставник и дечији писац био и остао узор и путоказ нараштајима ученика и стручњака. Посебно импонује његова научнокњижевна есејистика, инспирисана хуманистичким увидима о вечитој тајни личности и путевима њеног пуног очовечења на раздаљини од хеленског до савременог доба, писана живим прозрачним стилом“, наводи се.

 

Истиче се и да је жири уверен да је проф. др Светомир Бојанин, неуморни прегалац и поштовалац Доситејевог просветитељског дела, по свему заслужан и достојан да прими награду с Доситејевим именом и знаком.

 

Жири је радио у саставу: Мирко Васиљевић, Славко Гордић, Војислав Јелић (председник), Марко Недић, Драган Симеуновић. Награда коју додељује Задужбина „Доситеј Обрадовић“ биће уручена на посебној свечаности.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија